IPJ Brașov: Comunicați cu cei mici pentru a preveni abuzul!

#Postat de on mai 11, 2023

Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroul Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, desfășoară activități în unitățile de învățământ preuniversitar din zonele rurale ale județului Brașov, în cadrul Campaniei de prevenire a victimizării minorilor, prevenirea agresiunilor sexuale ”STOP ATINGERILOR NEPOTRIVITE !”.

Astfel, în perioada martie-mai 2023 au fost organizate și desfășurate 22 întâlniri cu elevii claselor primare și gimnaziale din 12 instituții de învățământ din zona rurală a județului Brașov, beneficiari fiind peste 1000 elevi și cadre didactice.

Minorilor le sunt explicate care sunt principalele ”semne” care ar trebui să îi îngrijoreze și să îi facă să ia atitudine, iar cadrelor didactice/aparținătorilor le sunt prezentate drepturile și obligațiile morale și legale în cazul unui posibil abuz sexual asupra minorilor.

Abuzul sexual asupra copilului înseamnă implicarea acestuia într-o activitate sexuală pe care nu o înțelege, asupra căruia nu își poate da acordul informat și pentru care nu este încă pregătit din punctul de vedere al vârstei și al dezvoltării sale. Un astfel de abuz se poate întâmpla: fizic, online, la telefon sau prin intermediul camerelor web, acasă sau la școală.

Pentru a preîntâmpina victimizarea celor mici, adulții trebuie să cunoască faptul că orice fel de interacțiune fizică/online cu caracter sexual cu copiii poate prezenta un potențial risc infracțional și este necesară recunoașterea acestor situații și raportarea lor de îndată.

Poliția Brașov amintește adulților care au în creștere și supraveghere minori câteva reguli utile pentru protejarea  celor mici împotriva abuzurilor sexuale:

  1. Comunicați deschis și frecvent cu copilul! Încurajați-l  să vă vorbească zilnic despre ceea ce i se întâmplă, atât în relația cu cei din jur, cât și online.
  2. Educați copilul despre ce înseamnă abuzul sexualRegula ”Aici nu se pune mâna!” transmite celui mic un mesaj important, acela că trupul îi aparține și nimeni nu îl poate atinge fără permisiune.
  3. Învățați-l pe cel mic să spună NU imediat și hotărât la orice fel de contact fizic nepotrivit sau solicitare de a fi fotografiat/filmat, să se ferească de situații periculoase și dacă cineva îl îndeamnă să facă lucruri care îl rușinează. Explicați-i care sunt acțiunile care reprezintă un abuz și că trebuie să vă spună imediat ce a fost supus unui astfel de comportament.
  4. Monitorizați în permanență activitatea copilului, atât în viața reală, cât și în mediul online, însă nu transformați acest proces într-un control excesiv care să îl determine să se ascundă de dvs!

În cazul în care bănuiți că asupra celui mic a fost comis un abuz, raportați de urgență fapta  la 112 și solicitați sprijinul


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist