Ion Irimescu (n. Preutești, Suceava) a fost un sculptor român, profesor și membru al Academiei Române
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 28, 2021
Ion (Nicu) Irimescu (n. , Arghira, Suceava, România – d. , Fălticeni, Suceava, România) a fost un sculptor român, profesor și membru al Academiei Române. Ion Irimescu s-a născut în 1903 la Preuteşti, în judeţul Suceava. Clasele primare şi liceul le-a urmat la Fălticeni. În 1924 s-a înscris la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor pe Dimitrie Paciurea, sculptorul care i-a devenit model. Maestrul Ion Irimescu a donat Muzeului de Artă din Fălticeni peste 300 de lucrări şi 1.000 de desene, fiind cea mai mare colecţie de autor donata vreunui muzeu din România.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Irimescu#/media/Fi%C8%99ier:Stamps_of_Romania,_2003-12.jpg
Monumentul lui Constantin Brâncuși, Parcul Herăstrău, București- sculptor Ion Irimescu, 1967
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Irimescu#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Brancusi,_Parcul_Herastrau,_Bucuresti-_sculptor_Ion_Irimescu,_1967.JPG
În 1928, a expus pentru prima dată la Salonul oficial de pictură şi sculptură din Bucureşti lucrarea Eden. După absolvirea facultăţii a fost profesor de desen la Scoala Normală din Fălticeni până în 1930, când a obţinut o bursă de studii la scoala romană de la Fontenay-aux-Roses. Pleacă la Paris, se înscrie la Academie de la Grande Chaumiere, unde lucrează sub îndrumarea profesorului Joseph Bernard. După ce în 1932 a primit Menţiunea de onoare a Societăţii artiştilor francezi, a revenit în ţară, unde a fost numit din nou profesor, de această dată la gimnaziul din Paşcani. În 1936 a venit în Bucureşti, unde a fost, timp de patru ani, profesor la Liceul -Aurel Vlaicu-. În 1940 a devenit profesor de sculptură la Academia de Belle Arte din Iaşi, în 1944, la numai 41 de ani, fiind numit director al acesteia.
În 1966, artistul a fost numit profesor la Institutul de Arte Plastice -Nicolae Grigorescu- din București. După alte numeroase participări la expoziții personale sau de grup, în țară sau străinătate, Ion Irimescu a fost ales, în 1978, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici. După 1989 a primit numeroase titluri: membru de onoare al Academiei Române în 1992, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte -George Enescu- din Iași, cetățean de onoare al mai multor orașe ale României etc. În 2001 i-au fost decernate Ordinul -Steaua României- în grad de mare ofițer, precum și Premiul pentru Excelență în Cultura Română.