Current track

Title

Artist


S-a întâmplat la 11 noiembrie 1962
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on noiembrie 11, 2021

S-a întâmplat în 11 noiembrie 1962: A murit Ion I. Nistor, istoric şi om politic; luptător pentru emanciparea naţională şi culturală a Bucovinei; în toamna anului 1918, împreună cu Iancu Flondor şi Sextil Puşcariu, a pregătit Congresul general al românilor bucovineni; a redactat şi a citit în faţa deputaţilor Actul Unirii; după 1918, a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele de la Bucureşti; arestat şi închis la Sighet (1950-1955); membru al Academiei Române.

Ion Nistor, istoric, om politic şi cunoscut militant pentru unirea Bucovinei cu România, s-a născut la 4 august 1876 (4/16), la Vicovu de Sus, judeţul Suceava.A învăţat la şcoala din comuna natală, apoi la Rădăuţi, unde urmează liceul german, luându-şi bacalaureatul în 1897.Şi-a continuat studiile la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Cernăuţi, luându-şi licenţa în 1902. Din 1903 este profesor de istorie şi geografie în limba română şi germană la liceul din Suceava, iar între 1905-1908 ocupă aceeaşi catedră la liceul real din Cernăuţi.

Ion I. Nistor

Ion I. Nistor

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Nistor#/media/Fi%C8%99ier:Ion_Nistor_Luceaferul_Apr_1914.jpg

Şi-a continuat studiile la Viena, Munchen, Berlin şi Bucureşti, iar în 1909 şi-a susţinut la Viena teza de doctorat. A predat la Universitatea din Viena, din 1911, iar în 1912 este numit profesor la Catedra de Istorie Sud-Est Europeană nou înfiinţată la Universitatea din Cernăuţi.Luptător pentru emanciparea naţională şi culturală a Bucovinei, devine, în 1897, membru al Societăţii academice studenţeşti „Junimea”, pe care a condus-o în calitate de preşedinte, iar în anii studiilor la Viena a făcut parte din Societatea „România Jună”. În vara anului 1913, organizează, împreună cu Sextil Puşcariu şi George Tofan, cursuri de istorie naţională la Dorna Cândreni, după modelul cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, înfiinţate de Nicolae Iorga.

După izbucnirea primului război mondial, în 1914 Ion Nistor vine la Bucureşti, unde duce o susţinută acţiune pentru unirea Bucovinei cu România, devenind preşedinte al Comitetului refugiaţilor români din Bucovina şi sprijinind apariţia publicaţiei „Revista Bucovinei”.Devine membru titular al Academiei Române la 19 mai 1915. Când istoricul bucovinean Ion Nistor a prezentat la Academia Română discursul său de recepţie – „Un capitol din viaţa culturală a românilor din Bucovina 1774-1857” -, fiind ales membru titular al Academiei, marele savant Nicolae Iorga spunea: „Dumneata ai rămas bucovineanul. Te-ai coborât la realităţile modeste ale micii dumitale patrii în care se cuprinde ce a fost mai mare din vechea Moldovă (…) Ai restabilit, prin asemenea cercetări continue, onoarea românilor bucovineni în domeniile studiilor despre moşioara lor (…) ai arătat străinilor că şi acolo a venit vremea să luăm pentru noi tot ce este al nostru.” .

Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *