Iacob Mureșianu, publicist, poet și om politic român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 29, 2024
Iacob Mureșianu s-a născut la 28 noiembrie 1812, în Rebrișoara, fiind al cincilea fiu al preotului Ioan Moroșanu. După finalizarea studiilor primare la Năsăud, a fost trimis la Blaj, unde a urmat gimnaziul în școlile fondate de episcopul Ioan Inocențiu Micu Klein. Din 1831, a frecventat cursurile de filosofie predate de Timotei Cipariu și Simion Bărnuțiu, alături de colegul și prietenul său George Barițiu, legându-se de aceștia o colaborare durabilă. După absolvirea filosofiei în 1833, s-a înscris la facultatea de teologie, pe care a terminat-o în mai 1837. Rezultatele remarcabile l-au determinat pe episcopul Ioan Lemeny să-l recomande brașovenilor pentru a pune bazele unei noi școli.
În Brașov, lipsa unei instituții superioare pentru tinerii români devenise o problemă tot mai apăsătoare. Încercările anterioare de a remedia această situație eșuaseră, dar în 1837 abatele Anton Kovacs a reușit să obțină permisiunea pentru înființarea unui gimnaziu latino-german și l-a invitat pe Iacob Mureșianu ca profesor. Gimnaziul a fost susținut în mare parte prin contribuții publice, iar reputația lui Mureșianu, venit de la Blaj, a atras sprijinul negustorilor români și un număr mare de elevi români. Datorită activității sale, până în 1860 o parte semnificativă a elevilor și cursurile se desfășurau și în limba română.
Considerat de Kovacs ca „fondator al liceului”, Mureșianu și-a început activitatea în condiții dificile, fără un salariu fix și fără perspective financiare sigure, după cum arăta un raport din 1852 adresat guvernului. În 1839, i s-a alăturat vărul său, Andrei Mureșanu, care a rămas la gimnaziu până în 1850. De altfel, elevii acestei școli au fost cei care au cântat pentru prima dată imnul „Deșteaptă-te, române” la Brașov, înainte de publicarea versurilor.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Iacob_Mure%C8%99ianu#/media/Fi%C8%99ier:Acad_Iacob_Muresianu.jpg
Până în 1843, când au fost angajați mai mulți profesori, Iacob și Andrei Mureșanu au predat singuri, împărțind sarcinile educative. Meritele lui Iacob Mureșianu au fost recunoscute pe scară largă, iar la moartea lui Anton Kovacs, în 1857, a preluat funcția de director al gimnaziului, pe care a deținut-o timp de 18 ani. În această perioadă, a inițiat strângerea de fonduri pentru crearea unui gimnaziu superior, obținând aprobarea pentru înființarea sa în 1866.
În cei 38 de ani de activitate la această instituție, Iacob Mureșianu a avut o singură întrerupere. În noiembrie 1868, a fost suspendat din funcția de director și profesor din cauza publicării „Pronunciamentului de la Blaj” în „Gazeta Transilvaniei”, pe care o deținea. Suspendarea a fost ridicată ulterior datorită protestelor, dar a continuat să fie supravegheat de autorități din cauza implicării sale politice.
La retragerea sa din activitate în 1875, Iacob Mureșianu a lăsat în urmă un liceu complet, cu 8 clase și dreptul de a emite diplome de bacalaureat. A fost un om dedicat cauzei naționale, luptând neobosit pentru educația și emanciparea românilor. Strădaniile sale au fost recunoscute prin primirea sa în Academia Română pe 13/26 octombrie 1877.
Sursa: https://iacobmuresianu.ro/iacob-muresianu/