Hans Geiger, fizician german
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 24, 2024
Hans Geiger (n. 30 septembrie 1882, Neustadt an der Haardt, Germania – d. 24 septembrie 1945, Potsdam) a fost un fizician german renumit pentru crearea primului detector de succes al particulelor alfa și al altor radiații ionizante, cunoscut ca Contorul Geiger.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Hans_Geiger#/media/Fi%C8%99ier:Hans_geiger.jpg
După ce a obținut doctoratul la Universitatea din Erlangen în 1906, Geiger s-a alăturat Universității din Manchester, unde a devenit unul dintre colaboratorii de bază ai lui Ernest Rutherford. Acolo, Geiger a construit prima versiune a contorului său de particule, utilizându-l în experimente care au condus la identificarea particulei alfa ca fiind nucleul atomului de heliu și la confirmarea modelului atomic propus de Rutherford în 1912, care sugera că nucleul ocupă un volum foarte mic în centrul atomului.
În 1912, Geiger s-a mutat la Physikalisch-Technische Reichsanstalt din Berlin, continuând cercetările asupra structurii atomice. În timpul Primului Război Mondial, a servit ca ofițer de artilerie. Împreună cu Walther Bothe, a dezvoltat tehnica numărării coincidențelor, utilizată în 1924 pentru a explica efectul Compton. În 1925, Geiger a devenit profesor la Universitatea din Kiel, unde, alături de Walther Müller, a îmbunătățit contorul de particule, creând contorul Geiger-Müller, capabil să detecteze particule alfa, beta și fotoni electromagnetici ionizanți.
În 1929, Geiger a observat pentru prima dată un duș de raze cosmice la Universitatea din Tübingen, continuând cercetările în acest domeniu și în fisiunea nucleară după ce a acceptat un post la Technische Hochschule din Berlin în 1936, poziție pe care a ocupat-o până la moartea sa.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/Hans-Geiger