Grigore Hagiu, poet și publicist român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 27, 2024
Grigore Hagiu (27 septembrie 1933, Târgu Bujor, Galați – 13 februarie 1985, București) a fost un poet și publicist român de marcă, cunoscut pentru profunzimea versurilor sale și legătura sa strânsă cu locurile natale.
Grigore Hagiu s-a născut în nordul județului Galați, în pitorescul Târg Bujor, într-o familie cu tradiție. Tatăl său, Ionel Hagiu, era primar, iar peisajul natal, cu dealurile sale ondulate și vegetația luxuriantă, a lăsat o amprentă puternică asupra sensibilității sale poetice. Deși a plecat din locurile natale după terminarea liceului, Hagiu a păstrat mereu în amintire frumusețea naturii din acele locuri, evocând adesea „bujorii sălbatici” care umpleau câmpurile cu parfum.
Sursa foto: https://pixabay.com/es/photos/escribir-poeta-po%C3%A9tico-primavera-1957302/
Primele versuri le-a compus în camera sa de pe Strada „Pictor Stahi” din București, intrând în contact cu cenaclurile literare ale vremii. În cadrul Cenaclului Tineretului, a colaborat cu personalități precum Draga Olteanu Matei, Margareta Pogonat, Silvia Popovici și Dinu Săraru, iar în Cenaclul „Nicolae Labiș” a legat o prietenie profundă cu Nichita Stănescu, care l-a numit „fratele lui de inimă și poezie”. Stănescu îl descria pe Hagiu ca fiind „un bărbat de o eleganță interioară maximă”, care a contribuit semnificativ la curentul liric al vremii.
Timp de mai bine de trei decenii, Grigore Hagiu a fost o figură emblematică a vieții culturale din București, fiind recunoscut pentru lirismul său autentic și introspecția asupra sinelui, considerând că „a ști ce nu poți și a nu încerca să faci ce nu-ți stă în puteri e foarte important”.
Începând cu 1991, în fiecare septembrie, la Galați și Târgu Bujor, se organizează Festivalul și Concursul Național de Poezie „Grigore Hagiu”, eveniment dedicat comemorării poetului. În cadrul Bibliotecii Orășenești din Târgu Bujor, care poartă numele său, se găsesc fotografii inedite și publicații donate de sora sa, artista plastică Eugenia (Gina) Hagiu-Popa, care a contribuit la păstrarea și promovarea operei sale.
Biografie
- Data nașterii: 27 septembrie 1933, Târgu Bujor, Galați
- Data decesului: 13 februarie 1985, București
- Studii:
- Școala primară în Târgu Bujor (1940-1944)
- Studii liceale la București
- Facultatea de Cinematografie la Institutul „I.L. Caragiale” din București (1952-1953)
- Universitatea din București, Facultatea de Filologie, secția Literatură și Critică literară (1955-1957), secția germană (din 1957)
Activitate
- Redactor la ziarul Drum nou (1961-1962)
- Redactor la revistele Luceafărul și Gazeta literară
- Membru al Cenaclului Tineretului și al Cenaclului „Nicolae Labiș”
Distincții
- Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele Dragoste de țară și Sfera gânditoare (1967)
- Premiul Asociației Scriitorilor din București (1978)
Debut
- Debut publicistic: revista Tânărul scriitor (1951)
- Debut editorial: volumul Autoportret în august (1962)
Grigore Hagiu rămâne o voce lirică distinctă, iar creațiile sale continuă să fie o mărturie a talentului său literar și a legăturii profunde cu peisajul spiritual românesc.
Sursa: https://www.bvau.ro/infoghid/index.php/Grigore_Hagiu