Current track

Title

Artist


Grigore George Tocilescu, istoric, arheolog, epigrafist și folclorist român

#Postat de on septembrie 18, 2024

Grigore George Tocilescu (n. 26 octombrie 1850, Fefelei, Prahova – d. 18 septembrie 1909, București) a fost un istoric, arheolog, epigrafist și folclorist român, membru titular al Academiei Române din 1890.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Tocilescu#/media/Fi%C8%99ier:Grigore_Tocilescu_-_Foto01.jpg

Tocilescu a urmat școala primară și gimnaziul la Ploiești, după care a continuat studiile la Liceul Sf. Sava din București. La Universitatea din București a studiat litere, filosofie și drept. După absolvire, și-a continuat formarea academică la Praga, unde și-a obținut doctoratul în filosofie, specializarea istorie. Ulterior, la Viena, a aprofundat arheologia și epigrafia, devenind un erudit în filologie clasică și istorie slavistă. Studiile sale au continuat la Paris, unde, cercetând arhivele și bibliotecile franceze, s-a concentrat pe viața și opera lui Dimitrie Cantemir. A frecventat cursurile Collège de France și École Pratique des Hautes Études (Sorbona).

În 1877, Tocilescu a fost la Moscova, la Muzeul Rumianțov, unde a copiat lucrarea „De-nceputul lumiei de-ntâiu” de Mihail Moxa, o cronică istorică publicată ulterior de Bogdan Petriceicu Hasdeu în Cuvente din bătrâni (vol. I, 1878). Această lucrare, o istorie universală, acoperă perioada de la facerea lumii până la primele confruntări dintre turci și români în 1489.

Întors în România, Tocilescu a devenit director al Muzeului Național de Antichități și profesor de istorie antică și epigrafie la Universitatea din București, începând cu 1881. A fost un pionier al arheologiei românești, inițiind primele săpături arheologice în Dobrogea. Printre operele sale importante se numără coautoratul la Marele Dicționar Geografic al României (publicat în 5 volume între 1898 și 1902). Tocilescu a ocupat, de asemenea, funcții administrative importante, inclusiv secretar general la Ministerul Învățământului și senator conservator.

Ca istoric, Tocilescu a fost unul dintre primii cercetători ai civilizațiilor din Dacia. Cele mai importante lucrări ale sale includ Dacia înainte de romani, Monumentul de la Adamclisi (în colaborare cu O. Benndorf și G. Niemann) și Fouilles et recherches archéologiques en Roumanie. În plus, a republicat lucrări fundamentale, precum „Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor” de Dimitrie Cantemir (Ed. Academiei, 1901).

Pe lângă activitatea sa academică, Grigore Tocilescu a realizat o amplă culegere de folclor românesc, contribuind la conservarea și promovarea tradițiilor populare.

Grigore George Tocilescu rămâne o figură marcantă în istoriografia și arheologia românească, recunoscut pentru contribuțiile sale importante la studiul civilizațiilor antice și folclorului românesc.

Sursa: https://www.travellerinromania.com/fig/grigore-tocilescu/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *