Grigore Cobălcescu, geolog și paleontolog român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 22, 2024
Grigore Cobălcescu (n. 22 septembrie 1831, Iași, Moldova – d. 21 mai 1892, Iași, România) a fost un geolog și paleontolog român de renume, recunoscut ca fondatorul școlii românești de geologie și inițiatorul cercetărilor geofizice în România. A devenit membru titular al Academiei Române în 1886.
Născut și educat la Iași, Cobălcescu a absolvit Școala Politehnică în 1850. După ce a predat timp de mai mulți ani, în 1859 a primit o bursă de stat și a studiat la Paris, obținând o licență în Științe Naturale. La întoarcerea sa, în 1862, a început să predea la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, devenind profesor titular în 1864 la Catedra de Fiziologie și Geologie. Până la moartea sa, a rămas dedicat acestei instituții, fiind ales și decan al Facultății de Științe între 1867 și 1870.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Cob%C4%83lcescu#/media/Fi%C8%99ier:Grigore_Cob%C4%83lcescu_(1).jpg
Contribuțiile sale științifice remarcabile includ lucrarea „Calcariul de la Răpidea” din 1862, care marchează începutul geologiei românești. Prin descrierea unor specii de paleofaună și paleofloră, el a pus bazele paleontologiei în România. Printre cele mai importante opere se numără „Studii geologice și paleontologice asupra unor tărâmuri terțiare din România” (1883), unde a adus contribuții semnificative la cercetarea Neogenului și a descoperit un nou gen de bivalv – Psilodon. În lucrarea „Despre originea și modul de zăcere a petrolului” (1887), a oferit o sinteză valoroasă despre geologia petrolului, anticipând prezența acestuia în Platforma Valahă și legătura dintre zăcămintele de petrol și cele de sare gemă.
Cobălcescu a avut o viziune inovatoare și în ceea ce privește caracterul depozitelor din Sarmațianul Miocenului, fiind primul care a identificat subdiviziunile etajului bazat pe fauna sălcie. Tot el a pus bazele muzeelor științifice din cadrul Facultății de Geografie-Geologie, achiziționând o colecție impresionantă de fosile și roci pentru cercetare și predare.
Grigore Cobălcescu rămâne o figură marcantă a științei românești, fiind unul dintre primii cercetători care au legat geologia de dezvoltarea economică a României, mai ales în domeniul resurselor naturale.
Sursa: http://150.uaic.ro/personalitati/geografie-si-geologie/grigore-cobalcescu/