Fructele și legumele sunt mai puțin hrănitoare decât înainte
#Postat de Antoniu Lovin on mai 3, 2022
Dovezile tot mai mari arată că multe dintre alimentele integrale de astăzi nu sunt la fel de pline de vitamine și nutrienți ca acum 70 de ani, punând în pericol sănătatea oamenilor. În timp ce priviți peste rândurile de fructe și legume viu colorate din secțiunea de produse alimentare a magazinului alimentar, este posibil să nu fiți conștienți de faptul că o parte din cantitatea de nutrienți din aceste culturi a scăzut. Dovezi tot mai mari din mai multe studii științifice arată că multe fructe, legume și cereale cultivate astăzi au mai puține proteine, calciu, fosfor, fier, riboflavină și vitamina C decât cele care au fost cultivate cu zeci de ani în urmă. Aceasta este o problemă deosebit de importantă dacă mai mulți oameni trec la diete în principal pe bază de plante, deoarece experții recomandă din ce în ce mai mult pentru sănătatea publică și pentru protejarea planetei. Scăderea nutrienților „va lăsa corpurile noastre cu mai puține componente de care au nevoie pentru a-și asigura apărarea împotriva bolilor cronice – va submina valoarea alimentelor ca medicină preventivă”, spune David R. Montgomery, profesor de geomorfologie la Universitatea din Washington din Seattle și co-autor cu Anne Biklé al lucrării What Your Food Ate.

Sursa foto: nationalgeographic.com
Chiar și pentru persoanele care evită alimentele procesate și acordă prioritate produselor proaspete, această tendință înseamnă că „ceea ce au mâncat bunicii noștri a fost mai sănătos decât ceea ce mâncăm noi astăzi”, spune Kristie. Ebi, expert în schimbări climatice și sănătate la Universitatea din Washington din Seattle. Oamenii de știință spun că rădăcina problemei se află în procesele agricole moderne care măresc randamentul culturilor, dar perturbă sănătatea solului. Acestea includ metode de irigare, fertilizare și recoltare care, de asemenea, perturbă interacțiunile esențiale dintre plante și ciupercile din sol, ceea ce reduce absorbția nutrienților din sol. Aceste probleme apar pe fundalul schimbărilor climatice și al nivelurilor în creștere de dioxid de carbon, care reduc, de asemenea, conținutul de nutrienți al fructelor, legumelor și cerealelor. Experții spun că este important să păstrați aceste scăderi în perspectivă și să nu lăsați aceste știri să vă descurajeze să consumați o varietate de fructe, legume și cereale integrale pentru a vă menține sănătatea. Dar ei speră că rezultatele vor încuraja mai mulți oameni să le pese de modul în care le este cultivată hrana. „Majoritatea oamenilor știu că ceea ce mâncăm contează – dacă contează și felul în care este cultivată hrana, acesta deschide un motiv nou, convingător pentru ca omul obișnuit să-i pese de practicile agricole”, spune Montgomery. „Nu ne putem permite să pierdem teren arabil pe măsură ce populația crește. Trebuie să prevenim daune suplimentare și să lucrăm pentru a restabili fertilitatea terenurilor deja degradate.”

Sursa foto: nationalgeographic.com
Aceste fructe și legume crude au prezentat scăderi ale proteinelor, calciului și fosforului, care sunt esențiale pentru construirea și menținerea oaselor și dinților puternici și pentru funcționarea corectă a nervilor. Au existat, de asemenea, scufundări în fier, vital pentru transportul oxigenului în întregul corp, și în riboflavină, care este crucială pentru metabolismul grăsimilor și medicamentelor. Nivelurile de vitamina C, importante pentru creșterea și repararea diferitelor țesuturi din organism și pentru funcția imunitară, au scăzut, de asemenea. Nivelul de declin a variat în funcție de nutrienții specifici și de tipul de fructe sau legume, dar, în general, a variat de la 6 la sută pentru proteine la 38 la sută pentru riboflavină. În special, calciul a scăzut cel mai dramatic în broccoli, kale și verdeața de muștar, în timp ce conținutul de fier a avut un impact substanțial în mătgul, castraveți și napi. Sparanghelul, gulia, verdeața de muștar și verdeața de napi au pierdut cantități considerabile de vitamina C. Studii suplimentare de atunci au susținut faptul că nivelurile de nutrienți se disipă.

Sursa foto: nationalgeographic.com
Cercetările din ianuarie 2022 a revistei Foods au descoperit că, deși majoritatea legumelor cultivate în Australia au avut un conținut relativ similar de fier între 1980 și 2010, au existat scăderi demne de remarcat în anumite legume. Scăderi ale conținutului de fier, variind de la 30 la 50 la sută, au avut loc pentru porumb dulce, cartofi cu coajă roșie, conopidă, fasole verde, mazăre verde și năut. În schimb, avocado, ciuperci și sfeclă de argint Hass (un alt nume pentru mătgul) au câștigat de fapt în fier. De asemenea, cerealele au înregistrat scăderi, spun experții. Un studiu dintr-un număr din 2020 al Scientific Reports a constatat că conținutul de proteine din grâu a scăzut cu 23% din 1955 până în 2016 și au existat reduceri notabile ale manganului, fierului, zincului și magneziului, de asemenea. Scăderile alarmante au efecte de undă și pentru consumatorii de carne. Vacile, porcii, caprele și mieii se sărbătoresc acum cu ierburi și cereale mai puțin hrănitoare, spune Montgomery, ceea ce, la rândul său, face carnea și alte produse de origine animală mai puțin hrănitoare decât înainte. Sursa: nationalgeographic.com