Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” a atras aproape 30.000 de vizitatori
#Postat de Carmen Vintu on august 20, 2024
Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” din Suceava, care s-a încheiat duminică seara, a atras aproape 30.000 de vizitatori la Cetatea de Scaun. În total, s-au vândut 28.816 bilete de acces, în ciuda faptului că au fost oferite și gratuități sponsorilor și mulți spectatori au ales să urmărească evenimentele de pe platou, fără a intra în cetate. Aceștia au asistat la turniruri, demonstrații de luptă, spectacole cu foc și alte activități din șanțul de apărare.
„Este un rezultat foarte bun, având în vedere că am avut de înfruntat canicula, care i-a ținut pe unii acasă, și o ploaie puternică duminică, ce i-a descurajat pe alții să participe. Chiar dacă numărul vizitatorilor a fost mai mic, am observat o creștere a numărului de turiști,” a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei.
„În decorul istoric al Cetății de Scaun a Sucevei, vizitatorii au fost încântați de o gamă largă de activități medievale, între care dansuri, turniruri cu cai, spectacole cu foc și lupte. Cei 500 de artiști din șapte țări, precum Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și România, au adus la viață atmosfera medievală și au oferit publicului o experiență cât mai aproape de autentic.
După ce au părăsit șanțul cetății de scaun, artiștii au mai defilat o dată prin fața publicului spectator, după care au pășit pentru ultima dată până anul viitor. în taberele lor din cetate. Și anul acesta, Festivalul Medieval de la Suceava, a început cu tradiționala paradă medievală cu făclii de joi-seară, un fenomen nemaivăzut în România, cu surle, trâmbițe, tobe, cai, păsări de pradă și peste 500 de domnițe și cavaleri din țările participante. Traseul paradei a fost același din edițiile anterioare, din cartierul Obcini și până la cetatea de scaun. La sosirea paradei a avut loc un concert considerat legendar de către organizatori, susținut de trupa ala, la Campes. Festivalul a continuat până duminică seară, cu momente legendare într-un loc legendar.
Au fost dansuri, lupte, turniruri cu cai, spectacole cu focuri, menestreli, cavaleri și domnițe, scenete aduse în fața publicului de 38 de trupe cu 500 de artiști din 7 țări, din estul și centrul Europei. Spectacolele cu focuri pe zidurile cetății s-au desfășurat în fiecare seară până la miez de noapte”.