Current track

Title

Artist


Evaluarea activității desfășurate de ISU Bacău în anul 2023 (Foto)

#Postat de on februarie 12, 2024

Astăzi, 12 februarie a.c., la sediul unității, a avut loc prezentarea activității desfășurată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, în anul 2023. Evenimentul s-a desfășurat în sistem videoconferință, cu participarea domnul general – maior Benone-Gabriel Duduc adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

În acest context, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTATIN ENE” al Județului Bacău, domnul colonel Cărășel Ovidiu a prezentat activitățile și misiunile desfășurate de pompierii băcăuani în anul 2023, analizând rezultatele instituției comparativ cu anul precedent. 

Chiar dacă a fost un an încărcat, plin de noi provocări, 2023 a fost și un an cu numeroase misiuni îndeplinite cu succes și chiar cu misiuni internaționale.  În acest sens, comanda unității a adus mulțumiri personalului inspectoratului, întrucât prin acțiunile acestora, a fost demonstrat încă odată angajamentul pompierilor față de comunitatea băcăuană și capacitatea de a răspunde promt în fața situațiilor de urgență. 

În anul 2023 activitatea inspectoratului s-a concentrat pe prevenirea situațiilor de urgență, pe îmbunătățirea pregătirii personalului, creșterea capacității de răspuns în situații de urgență și restabilirea rapidă a stării de normalitate. Toate aceste direcții de acțiune se subscriu obiectivelor instituționale dedicate salvării vieții, protejarea bunurilor materiale și a mediului înconjurător.

În plan operativ, în anul 2023, echipajele de intervenție ale ISUJ Bacău au acționat în 9642 de situații, cu o rată de 26,41 intervenții pe zi, repartizate astfel:

-909 incendii;

-484 intervenții pentru asistența persoanelor;

-755 alte intervenții;

-1652 alte situații de urgență;

-63 exerciții;

-44 salvări de animale;

-15 descarcerare;

-5472 intervenții SMURD;

-126 deplasări fără intervenție;

-122 alertă falsă.

       În cele mai multe situații, intervenţiile pentru stingerea incendiilor au avut drept împrejurare determinantă următoarele cauze: instalații electrice defecte (170), coș burnal de fum defect sau necurățat (162), foc deschis în spații deschise (131).

În urma intervențiilor executate de pompierii militari, au fost salvate 109 persoane, precum și bunuri în valoare de aproximativ 142.702.502 lei

Pe linia de prevenire a situațiilor de urgență, în anul 2023 inspectorii din cadrul Inspecției de Prevenire au desfășurat 961 controale de specialitate, pe timpul acestora fiind constatate 3214 deficiențe, sancționate contravențional astfel: 2652 avertismente, 562 amenzi în cuantum de 6.295.104 lei și au fost aplicate trei sancțiuni complementare de oprire a funcționării, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, pentru încălcarea gravă a cerinței esențiale de securitate la incendiu. 

Pe linia de avizare/ autorizare, în anul precedent au fost analizate 1060 cereri de autorizații de funcționare din punct de vedere a încadrării în prevederile H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu. 

Pregătirea în domeniul situațiilor de urgență reprezintă un obiectiv prioritar al instituției noastre, aceasta vizând pregătirea personalului operativ, a membrilor serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, a personalului de la nivelul autorităților publice locale, instituțiilor publice, operatorilor economici, a populației și salariaților. 

Astfel, în anul 2023 au fost organizate serii de pregătire în domeniul situațiilor de urgență la care au participat 140 de persoane cu funcții de conducere din administrația publică locală, 498 de persoane responsabile pe linia managementului situațiilor de urgență de la nivelul localităților, instituțiilor publice și operatorilor economici.

De asemnea, în perioada de referință au fost organizate 190 de activități de instruire în domeniul situațiilor de urgență care au vizat în principal pregătirea copiilor, cât și pregătirea salariaților. În urma acestor activități, 17044 copii și 3740 de adulți s-au familiarizat cu tipurile de riscuri existente la nivelul județului Bacău, modul corect de comportare în situația manifestării acestora, precum și cu măsurile de prevenire împotriv acestora. 

Concluzionăm că anul 2023 a reprezentat un capitol memorabil în activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, din toate punctele de vedere. În continuare, ne dedicăm eforturilor în domeniul prevenirii și gestionarii situațiilor de urgență, sperând ca în anul 2024 cât mai puține persoane și bunuri materiale să fie afectate, ca urmare a manifestării diverselor situații de urgență. (Sursa/ISU Bacău)

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *