Euripide, poet tragic grec
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 23, 2024
Euripide (în greacă Εὐριπίδης; născut în jurul anilor 480 î.Hr. în Salamina, Grecia, și decedat în anii 400 î.Hr. la Pella, Macedonia Antică) a fost unul dintre cei mai mari poeți tragici greci. Aristotel l-a numit „poetul tragic prin excelență”.
Alături de Eschil și Sofocle, Euripide face parte din trio-ul de aur al dramaturgiei elene, contribuind esențial la fundamentarea tragediei clasice. Influențat în parte de Protagoras, el a împărtășit unele idei ale sofiștilor.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Euripide#/media/Fi%C8%99ier:Euripides_Pio-Clementino_Inv302.jpg
Din cele aproximativ 90 de piese scrise de Euripide, ne-au rămas 17 tragedii și o dramă satirică, printre care „Ion”, „Ifigenia în Aulis”, „Troienele”, „Rugătoarele”, „Fenicienele”, „Heraclizii”, „Oreste”, „Hecuba” și „Medeea”. Euripide a fost primul dramaturg care s-a concentrat pe psihologia feminină, surprinzând o gamă variată de nuanțe și ipostaze ale acesteia. Piesele sale, deși inspirate din mitologia greacă, aduc în prim-plan conflicte și personaje care reflectă mai mult realitatea umană decât fatalitatea divină. Astfel, protagoniștii săi nu mai sunt simpli subiecți ai destinului, ci purtători de pasiuni puternice, care dezbat probleme filosofice și morale, emițând adesea maxime. De aceea, Euripide a fost numit „filosoful scenei”.
Un exemplu elocvent din „Troienele” (Hecuba) ilustrează perspectiva sa asupra vieții și morții:
„Nu e același lucru, o, copilă,
A fi-n lumina zilei și-a fi mort,
Căci moartea e nimic. Vieții
Îi mai rămân nădejdi.”
Euripide a fost, de asemenea, un inovator al teatrului antic grec. El a redus rolul corului și a introdus elemente comice în tragediile sale, anticipând astfel evoluția către dramă. De asemenea, a integrat în structura tragediei tehnici precum intriga, peripeția, recunoașterea, prologul și „deus ex machina” pentru rezolvarea conflictelor.
Euripide a influențat mari scriitori precum Racine, Corneille, Voltaire, Lessing și Goethe. În România, primele traduceri ale pieselor sale au fost realizate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de Panait Ioanide și Petre Dulfu.
Tragedii principale
- Alcesta (Άλκηστις)
- Medeea (Μήδεια)
- Heraclizii (Ηρακλείδαι)
- Hipolit (Ιππόλυτος)
- Andromaca (Ανδρομάχη)
- Hecuba (Εκάβη)
- Supliciile
- Electra (Ηλέκτρα)
- Heracle
- Troienele (Τρωάδες)
- Ifigenia în Taurida (Ιφιγένεια εν Ταύροις)
- Ion (Ίων)
- Elena (Ελένη)
- Fenicienele (Φοίνισσαι)
- Oreste (Ορέστης)
- Bachantele (Βάκχαι)
- Ifigenia la Aulis (Ιφιγένεια εν Αυλίδι)
- Ciclopul (Κύκλωψ).
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Euripide