Ernest Orlando Lawrence, fizician american
#Postat de Carmen Vintu on august 27, 2024
Ernest Orlando Lawrence (născut la 8 august 1901, Canton, Dakota de Sud, SUA – decedat la 27 august 1958, Palo Alto, California) a fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1939, datorită invenției ciclotronului, primul accelerator de particule capabil să atingă energii mari.
Lawrence a obținut un doctorat la Universitatea Yale în 1925. După ce a fost asistent profesor de fizică la Yale (1927–28), s-a mutat la Universitatea din California, Berkeley, unde a devenit profesor asociat, iar în 1930 a obținut titlul de profesor titular.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ernest_Lawrence#/media/Fi%C8%99ier:Ernest_Lawrence.jpg
În 1929, Lawrence a conceput ideea ciclotronului, iar studentul său, M. Stanley Livingston, a realizat primul dispozitiv care a accelerat ionii de hidrogen (protoni) la o energie de 13.000 de electroni volți (eV). Ulterior, Lawrence a construit un al doilea ciclotron, care a reușit să accelereze protonii până la 1.200.000 eV, suficient pentru a provoca dezintegrarea nucleară. Pentru a susține aceste cercetări, Lawrence a fondat Laboratorul de Radiații din Berkeley în 1931, devenind directorul său.
Unul dintre ciclotronii lui Lawrence a produs tehniciu, primul element fabricat artificial care nu există în natură. Designul său a stat la baza dezvoltării altor acceleratoare de particule, care au contribuit semnificativ la avansurile în fizica particulelor. Prin ciclotronul său, Lawrence a produs fosfor radioactiv și alți izotopi utilizați în medicină, inclusiv iod radioactiv pentru primul tratament terapeutic al hipertiroidismului. De asemenea, a introdus utilizarea fasciculelor de neutroni în tratarea cancerului.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lawrence a colaborat cu Proiectul Manhattan, fiind responsabil de dezvoltarea procesului electromagnetic de separare a uraniului-235 pentru bomba atomică. În 1957, a fost distins cu premiul Enrico Fermi de către Comisia pentru Energie Atomică a SUA. Pe lângă contribuțiile sale în fizica nucleară, Lawrence a inventat și brevetat un tub pentru imagini de televiziune color. În onoarea sa, au fost denumite Laboratorul Național Lawrence Berkeley, Laboratorul Național Lawrence Livermore din Livermore, California, și elementul chimic 103, lawrencium.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/Ernest-Lawrence