Current track

Title

Artist


În ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 de județe și în municipiul București

#Postat de on septembrie 30, 2024

Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 de județe (Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea) și în municipiul București. A fost necesară intervenția pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de blocuri, o instituție publică, un depozit și 12 străzi. De asemenea, s-au îndepărtat 79 de copaci și 5 stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil, care au avariat 14 autovehicule și 2 clădiri.

Preventiv, au fost evacuate 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui, majoritatea provenind din județul Galați (5.937 persoane). În Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, iar în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane. Alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

Un incident notabil a avut loc în județul Covasna, în localitatea Ghidfălău, unde pompierii militari au salvat 11 persoane (8 adulți și 3 copii) blocate cu mașinile pe un drum forestier.

În același timp, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, au fost oprite din cauza vântului puternic și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

La acest moment, situația este sub control la nivel național, fără a fi raportate alte incidente majore. Totuși, avertizările meteorologice rămân valabile pentru ziua de astăzi. Recomandăm cetățenilor să urmeze sfaturile autorităților pentru siguranța personală și a familiilor:

❗ În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, evitați traversarea cursurilor de apă și stați departe de maluri. Cei din zonele afectate ar trebui să curățe șanțurile și rigolele pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. ❗ În condiții de vânt puternic, evitați să treceți pe lângă copaci, stâlpi, panouri publicitare sau alte structuri care ar putea fi dislocate. ❗ Conducătorii auto sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se informeze despre starea vremii înainte de a pleca la drum.

Pentru mai multe informații despre comportamentul în situații de urgență, accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență și aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *