Ecaterina Teodoroiu, simbol al curajului, patriotismului și devotamentului față de țară în perioada Primului Război Mondial
#Postat de Carmen Vintu on august 22, 2024
Ecaterina Teodoroiu, cunoscută sub numele real de Cătălina Toderoiu, s-a născut pe 16 ianuarie 1894 în Vădeni, Gorj (astăzi parte din Târgu Jiu) și a decedat pe 23 august 1917. A devenit cunoscută drept „Eroina de la Jiu” pentru curajul ei în timpul Primului Război Mondial.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu#/media/Fi%C8%99ier:Ecaterina_Teodoroiu_(1).jpg
În 1916, la începutul Primului Război Mondial, Ecaterina a suferit o pierdere personală profundă atunci când fratele ei, Nicolae, a căzut în luptă la Porceni. Determinată să-l onoreze, ea s-a înrolat în armată și a început să lupte sub comanda locotenentului Gheorghițoiu, fostul comandant al fratelui său.
Ecaterina a început activitatea militară ca infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetași „Domnul Tudor”, condusă de Liviu Teiușanu. Când România a intrat în război pe 15 august 1916, toți cercetașii au fost chemați în serviciile auxiliare ale armatei. Printre aceștia s-a numărat și Ecaterina, care a îngrijit răniții aduși la Târgu Jiu, mai întâi ca cercetașă, apoi ca infirmieră.
Ea s-a remarcat în luptele de la Jiu și Filiași, unde a fost rănită la ambele picioare. Pentru actele sale de bravură, Regele Ferdinand I i-a conferit personal, la 19 martie 1917, medalia „Virtutea militară” clasa a II-a și a fost avansată la gradul de sublocotenent. Ecaterina a primit comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni, și în fruntea acestui pluton a căzut eroic în noaptea de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărășești.
Ecaterina a fost inițial înmormântată cu onoruri militare în locul numit „Poienele”, dar rămășițele ei pământești au fost reînhumate la Târgu Jiu pe 9 iunie 1921, în cadrul unor funeralii naționale. Sicriul a fost confecționat din oțelul unor tunuri capturate de la inamic și a fost depus într-o criptă betonată din fața catedralei din Târgu Jiu. Deasupra criptei a fost ridicat un monument din marmură, opera sculptoriței Milița Petrașcu, ce înfățișează scene din viața eroinei.
Casa în care s-a născut Ecaterina Toderoiu încă există în Târgu Jiu și a fost transformată într-un muzeu dedicat acestei eroine care a căzut pentru Patrie în timpul Primului Război Mondial.
ORDIN DE ZI NR. 1 DIN 23 AUGUST 1917
„În timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului, voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a a căzut eroic în fruntea plutonului său, lovită în inima generoasă de două gloanțe de mitralieră.
Pilda rară a unui entuziasm unit cu cea mai stăruitoare energie, Eroina de la Jiu și-a dat jertfa supremă fără trufie sau ambiție, doar din dragostea de a apăra pământul țării sale. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării, dovedind vigoarea bărbăției de trup și de suflet.
Ea a luptat ca un viteaz din alte vremuri la Târgu-Jiu și, în ciuda slăbiciunii femeiești, a demonstrat calitățile unui ostaș îndrăzneț, neobosit și plin de entuziasm. De aceea, a pornit din nou în luptă cu un avânt renăscut, sperând să contribuie la opera mare a revanșei.
Ecaterina Teodoroiu a murit eroic în clipa în care își îndemna ostașii cu vorbele: ‘Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!’, asigurându-și astfel cinstirea veșnică a camarazilor săi.”
- Comandant Lupeni Colonel
Bibliografie
- Academia Republicii Populare Române – Dicționar Enciclopedic Român, Editura Politică, București, 1962-1964
- Marcu, George – Dicționarul personalităților feminine din România, Editura Meronia, București, 2009, ISBN 978-973-7839-55-8, pp. 217-218
- Predescu, Lucian – Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, București, 1999 ISBN 973-9399-03-7
- Magazin Istoric – Anul XLI, nr. 10(487), octombrie 2007
- Bondar, Veronica, Sublocotenentul P.M. Ecaterina Teodoroiu în Calendarul tradițiilor militare 2012, Anul III, 2011, Editura Centrului tehnic-editorial al armatei, București, 2012, pp. 39-44, ISSN 2066-9402.
Sursa: https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Ecaterina_Teodoroiu