În urma primei săptămâni de triaj epidemiologic în școlile din județul Suceava, DSP are recomandări pentru un tratament sigur
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 18, 2024
După prima săptămână de triaj epidemiologic în școlile și grădinițele din județul Suceava, autoritățile sanitare au raportat 23 de cazuri de pediculoză, 2 cazuri de râie și 57 de cazuri de angină. Daniela Odeh, directoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a oferit detalii despre măsurile necesare pentru tratament și a subliniat importanța utilizării produselor adecvate.
Conform DSP Suceava, aproximativ 40.000 de copii din 116 școli și grădinițe au fost supuși triajului epidemiologic, confirmându-se 23 de cazuri de păduchi și 2 cazuri de râie. Odeh a precizat că până la finalul lunii septembrie, toți elevii și preșcolarii din județ vor fi evaluați, iar raportul complet va fi publicat la începutul lunii octombrie.
Daniela Odeh, director executiv DSP Suceava: „Părinții trebuie să știe că pediculoza nu este un motiv de stigmatizare. Păduchii nu apar doar în condiții de igienă precară, ci se transmit prin contact direct, având nevoie doar de un mediu cald și sânge uman pentru a supraviețui.”
Directoarea DSP a subliniat că părinții trebuie să utilizeze exclusiv produse antiparazitare de uz uman, disponibile în farmacii. Folosirea produselor veterinare sau a altor metode improvizate poate provoca intoxicații grave și, în cazuri extreme, poate fi fatală. De asemenea, este esențial ca tratamentul să fie efectuat conform indicațiilor medicului, evitând complicațiile. Soluțiile antiparazitare sunt accesibile și nu necesită prescripție medicală, a mai adăugat aceasta.
Irina Badrajan, medic de familie, a completat: „Produsele antiparazitare sunt la prețuri accesibile, însă tratamentul trebuie însoțit de măsuri suplimentare pentru a preveni reinfestarea. Părinții trebuie să informeze asistentul medical al școlii în cazul diagnosticării copilului cu pediculoză sau râie, iar numele copiilor afectați rămân confidențiale pentru a evita stigmatizarea.”
Autoritățile recomandă părinților să verifice periodic părul copiilor și să decontamineze riguros obiectele din casă, pentru a preveni răspândirea paraziților.