Dorin Mircea Doroftei, regizor român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 22, 2024
Dorin Mircea Doroftei s-a născut pe 22 septembrie 1955, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC), secția Regie Film-Tv, în 1982, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Vitanidis. După absolvire, a fost repartizat la Buftea (Studioul Cinematografic București), unde a lucrat ca asistent de regie și regizor secund la mai multe filme, printre care:
- Dragostea și Revoluția (1982, regia Gheorghe Vitanidis) – asistent;
- Misterele Bucureștilor (1983, regia Doru Năstase) – asistent;
- Ringul (1983, regia Sergiu Nicolaescu) – asistent;
- Serialul TV Eroii nu au vârstă (1983-1984, regia Dan Mironescu, episoadele 7-12) – regizor secund;
- Ziua Z (1984, regia Sergiu Nicolaescu) – asistent;
- Noi cei din linia întâi (1984, regia Sergiu Nicolaescu) – regizor secund „de platou”;
- Domnișoara Aurica (1986, regia Șerban Marinescu) – regizor secund;
- Drumeț în calea lupilor (1987, regia Constantin Vaeni) – regizor secund.
portret regizor Dorin Mircea DorofteiDorin Mircea Doroftei
Radu Grindei – colectie personală
- CC BY 3.0
- Fișier:Dorin Mircea Doroftei.jpg
- Încărcată: 26 februarie 2017
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_Mircea_Doroftei#/media/Fi%C8%99ier:Dorin_Mircea_Doroftei.jpg
În 1987, a participat la un concurs pentru proiectul filmului Nelu, bazat pe scenariul lui D.R. Popescu. După ce a câștigat concursul, a realizat filmul său de debut, care a participat în 1988 la Festivalul Filmului pentru Tineret de la Costinești, unde a primit premiul „Opera Prima” ex aequo cu regizorul Anghel Mora. În același an, a fost distins cu „Premiul pentru debut” al Asociației Cineaștilor din România (ACIN).
În 1998, a început lucrul la un proiect despre piloții militari români din Primul Război Mondial, bazat pe scenariul lui George Bușecan, dar proiectul a fost anulat din motive financiare. În același an, a colaborat cu regizorul Anghel Mora la filmul Kilometrul 36, dar acesta a fost realizat în final de Anghel Mora însuși.
În 1989, a realizat al doilea film al său, Cenușa păsării din vis, tot după un scenariu de D.R. Popescu. Filmul a fost respins inițial de comisiile cinematografiei din cauza „inadecvării la idealurile înalte”, iar regizorul a fost nevoit să facă numeroase modificări. Premiera trebuia să aibă loc în decembrie 1989, însă evenimentele din acel an au anulat lansarea. Filmul a avut premiera oficială în toamna lui 1990, dar a fost primit negativ atât de critici, cât și de public, fiind scos din difuzare după doar trei săptămâni.
În 1990, Doroftei s-a implicat în filmarea cronicii cinematografice a Revoluției din decembrie, conducând una dintre cele șase echipe ale Studioului Buftea. A început apoi proiectul documentarului Revoluția din Decembrie, cunoscut ulterior sub numele Calvarul, și a realizat documentarul TV Behind Golden Doors pentru Strenghold International – Olanda. Deși filmul a fost difuzat în peste 100 de țări, nu a fost niciodată transmis în România. Această situație i-a afectat cariera, ducând la suspendarea proiectului Calvarul și la scoaterea din difuzare a Cenușii păsării din vis.
În anii următori, Doroftei a realizat câteva producții teatrale în provincie, printre care: Cu ușile închise de Jean Paul Sartre și Vulpea și strugurii de Guilherme Figueiredo, la Teatrul de Stat din Reșița. A lucrat și la o televiziune comercială timp de doi ani și a fondat, împreună cu alți cineaști, o mică firmă de producție film-video-tv.
În ultimii ani, Doroftei a avut o încercare de colaborare cu o școală de teatru din Germania, unde a realizat un film de test, Freitag, Der 13, pentru cursul de actorie de film.
Sursa: https://m.cinemagia.ro/actori/dorin-mircea-doroftei-1990/biografie/