Current track

Title

Artist


Donarea de sânge, un act de altruism și omenie – Interviu cu doamna doctor Maria Pilat, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină, Suceava

#Postat de on februarie 1, 2019

Întâi de Făurar a debutat cu soare, împrăștiind lumină în juru-i. La Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava erau câțiva cetățeni, posibil donatori, majoritatea tineri. Doamna doctor Maria Pilat, șefa acestui Centru m-a primit cu amabilitate în cabinetul dumneaei. Am tras amândoi aer în piept și am stat un pic de vorbă.

Ne-a vorbit domnia sa despre importanța actului de donare, despre cum trebuie să se prezinte un donator, ce condiții trebuie să îndeplinească persoana care conștient, deliberat, consimte să doneze sânge. Am aflat pe ce loc se situează județul Suceava, comparativ cu alte județe și din păcate am aflat că România este codașă la acest capitol.

Transfuzia este o metodă de tratament biologic, care constă în administrarea de sânge și preparate sau derivate din sînge. Cum este deseori cazul în medicină, raportul dintre beneficii și transfuzia de sânge necesită o examinare atentă. Astăzi, decizia de efectuare a transfuziei nu se poate baza numai pe concentrația de hemoglobină sau valoarea hematocritului. Într-o anumită situație clinică, toleranța la anemie va depinde de abilitatea pacientului de a-și regla mecanismele de compensare, în conformitate cu nevoile metabolice.

Am mai aflat că la o donare, se prelevează 5–7 ml/kg corp greutate donator, dar nu mai mult de 450 ml. Cu acordul donatorului, sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină și se face screening pentru infecții. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat și îndrumat spre consult de specialitate.

După donarea de sânge, se recomandă menținerea poziției orizontale pentru încă 10–15 de minute, pentru a evita apariția efectelor adverse postdonare. Se recomandă evitarea efortului fizic și consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2–3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne). Donarea de sânge poate salva vieţi. Ceea ce se ştie mai puţin este că din sângele donat o singură dată poţi ajuta până la 3 persoane, întrucât se pot obţine unul, două sau trei produse. Donarea de sânge are o mare importanţă pentru pacienţi, ameliorându-le starea, permiţând administrarea medicaţiei specifice bolii sau efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi, frecvent, chiar le salvează viaţa. Donarea de sânge este benefică şi pentru cei care donează sânge. Există numeroase studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă la donatorii de sânge. Persoanele care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.

Când știi că sângele tău a ajutat o persoană să trăiască, trebuie să încerci un sentiment de bucurie, mulțumind lui Dumnezeu că ne putem ajuta semenii și prin această modalitate. Așa că vă îndemnăm și noi, mergeți să donați sânge, lăsați comoditatea și mai ales faceți un bine când trebuie, la un moment dat va fi prea târziu.

I-am mulțumit doamnei doctor pentru că și-a rupt din timp pentru noi și ieșind am observat alți tineri care zâmbind aveau de gând să doneze sânge. Am plecat cu soarele întâiului de Făurar de mână, bucuros că am văzut tineri cu suflet frumos.

         Iulian Iustin Melinte, Suceava


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *