Current track

Title

Artist


Dem Rădulescu, actor de comedie român de teatru, film și televiziune

#Postat de on septembrie 17, 2024

Dem Rădulescu (născut Dumitru R. Rădulescu; n. 21 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea, Vâlcea, România – d. 17 septembrie 2000, București, România), a fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

www.comunismulinromania.ro

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dem_R%C4%83dulescu#/media/Fi%C8%99ier:Dem_Radulescu_si_Sebastian_Papaiani.jpg

Dem Rădulescu, cunoscut și sub porecla „Bibanu’”, s-a născut la 21 septembrie 1931, în Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. A fost cel mai mic dintre cei trei frați. Provenind dintr-o familie cu simțul umorului, și-a dobândit porecla „Bibanu’” încă din copilărie, după o întâmplare legată de fratele său mai mare, care adusese un pește la școală pentru a-l folosi ca material didactic.

În tinerețe, Dem a fost pus în fața unei alegeri dificile: să continue cu boxul, pe care îl practica la categoria semi-mijlocie, sau să urmeze o carieră în actorie. Deși era foarte timid în adolescență, pasiunea sa pentru actorie a fost descoperită într-o sală de box, unde și-a prezentat prima recitare, un cuplet al celebrului actor Constantin Tănase. Această experiență l-a marcat profund și l-a determinat să urmeze calea artistică.

Cariera sa a început să prindă contur din timpul facultății, când a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) ca șef de promoție. În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare la un concurs pentru tinerii actori, moment în care a fost remarcat de regizorul Sică Alexandrescu, pe care Dem l-a considerat ulterior un al doilea tată, datorită influenței sale asupra carierei sale strălucite.

Pe parcursul carierei sale, Dem Rădulescu a avut colaborări cu mari regizori și actori ai vremii, printre care Liviu Ciulei și Victor Rebengiuc. Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”, recunoscându-i astfel talentul excepțional. În teatru, a strălucit în roluri memorabile, inclusiv Farfuridi din „O scrisoare pierdută”.

De-a lungul vieții, a fost căsătorit de două ori: prima dată cu actrița Paula Rădulescu și, ulterior, cu actrița Adriana Șchiopu, fosta sa studentă. Fiica sa, Irina Rădulescu, a ales să urmeze cariera părinților săi, devenind actriță la Teatrul Mic din București.

Dem Rădulescu a avut o carieră impresionantă în film și televiziune, fiind cunoscut pentru interpretările sale din filme precum „Brigada Diverse”, „Veronica” și „Secretul lui Bachus”. A excelat în comedii, aducând bucurie și umor unui public larg de-a lungul decadelor. De asemenea, a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, influențând generații de tineri actori.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a în 1967, iar postum a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, în semn de recunoaștere pentru contribuția sa remarcabilă la arta dramatică românească.

Dem Rădulescu a încetat din viață la 17 septembrie 2000, la București, la vârsta de 68 de ani, în urma unui infarct. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, lăsând în urmă o moștenire artistică de neprețuit.

Sursa: https://teatrultanase.ro/role-member/dem-radulescu/

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *