1918 – Regele Ferdinand I a emis Decretul-lege privind unirea Transilvaniei cu România
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 11, 2024
Pe 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand I (1914-1927) a emis Decretul-lege privind unirea Transilvaniei cu România și Decretul-lege pentru organizarea provizorie a Transilvaniei. Conform acestuia, serviciile publice rămâneau sub conducerea Consiliului Dirigent, iar în administrația Guvernului central de la București se transferau afacerile externe, armata, căile ferate, poșta, telegraful, telefoanele, circulația financiară, vămile, împrumuturile publice și siguranța generală a statului. Transilvania urma să fie reprezentată în Guvernul central prin miniștri fără portofoliu.
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/National_symbols_of_Romania#/media/File:RomaniaGreatUnion.jpg
În 18-19 noiembrie/1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș a decretat Unirea acestor teritorii cu România.
Anul 1918 a fost, astfel, un an deosebit, marcat de Marea Unire a românilor, după secole de separare. Basarabia a fost prima provincie românească ce s-a unit cu România, proclamându-și independența la 24 ianuarie/6 februarie 1918, în fața amenințărilor Rusiei și Ucrainei. Pe 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării, cu reprezentanți din toate naționalitățile, a adoptat cu majoritate decizia de unire a Basarabiei cu România. Al doilea moment esențial al reîntregirii naționale a avut loc pe 15/28 noiembrie 1918, când Congresul General al Bucovinei, compus din reprezentanți ai românilor și ai altor naționalități din regiune, a decis, în unanimitate, unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei cu România, în hotarele sale istorice până la Ceremuș, Colacin și Nistru.
Sursa: https://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=27895