Current track

Title

Artist


De ce râsul este atât de contagios? Iată răspunsul oamenilor de știință!

#Postat de on septembrie 17, 2021

„Nu râdem pentru că suntem fericiți, suntem fericiți pentru că râdem.” – William James.

De ce recepționăm emoțiile altora cu atâta ușurință? Se pare că emoțiile pot fi extrem de contagioase. De exemplu, râsul unei persoane poate fi transferat imediat unei alte persoane. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Aalto din Finlanda și Centrul PET Turku, emoțiile puternice sincronizează activitatea creierului diferitor persoane.

Atunci când ne uităm la alți oameni care zâmbesc sau râd, asta declanșează un răspuns emoțional corespunzător la noi. Acesta ar putea fi un element de bază al interacțiunii sociale: sincronizarea unei stări emoționale naturale partajate de toți membrii unui grup, ale căror creiere procesează ceea ce experimentează în mediul din jur într-un mod similar.

Un alt studiu, realizat la University College London a demonstrat că râsul într-adevăr poate fi contagios: creierul nostru răspunde sunetelor provocate de râs și pune pe chipul nostru un rictus.

Neurologul Sophie Scott de la Colegiul Universitar din Londra a declarat următoarele:

„Se pare că zicala „râzi și toată lumea va râde cu tine” este adevărată! Se știa de ceva timp că atunci când vorbim cu cineva, adesea îi imităm comportamentul ca în oglindă, copiind cuvintele și gesturile pe care le folosește. Acum se știe că același lucru se aplică și râsului, cel puțin la nivelul creierului.”

Participanții experimentului au fost expuși la diferite sunete, iar echipa de cercetători a măsurat răspunsul din creier, folosind scanere RMN. Oamenii de știință au remarcat că unele sunete, precum râsul sau un strigăt de triumf au declanșat răspunsuri pozitive, pe când altele precum țipătul sau vomitatul, au provocat răspunsuri negative. Toate sunetele au activat regiunea corticală premotorie, care pregătește mușchii feței să se contracteze într-un mod corespunzător sunetului.

Cu toate acestea, sunetele pozitive au provocat o reacție mult mai puternică decât cele negative, ceea ce demonstrează faptul că reacționăm involuntar atunci când auzim alte persoane râzând.

Sophie Scott a adăugat:

” De obicei, întâlnim emoții pozitive, cum ar fi râsul sau aplauzele de bucurie în situații de grup, fie că vizionăm un program de comedie împreuna cu familia sau un meci de fotbal cu prietenii. Răspunsul din creier care ne face să zâmbim sau să râdem în mod automat, ne oferă o cale de a oglindi comportamentul celorlalți, ceea ce ne ajută să interacționăm social. În această manieră pot fi create legături puternice între un individ și grupul din care face parte.”  

Sursa: eustiu.ro


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *