Current track

Title

Artist


Dan George Spătaru, cântăreț de muzică ușoară din România

#Postat de on septembrie 8, 2024

Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța, România – d. 8 septembrie 2004, București, România) a fost un cântăreț de muzică ușoară din România, recunoscut pentru impactul său asupra scenei muzicale românești.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru#/media/File:S._Steiner_-_Dan_Sp%C4%83taru_in_1972.png

Dan Spătaru s-a născut pe 2 octombrie 1939 într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Copilăria și-a petrecut-o în Aliman, satul natal, dar și în localitățile Ion Corvin și Medgidia, alături de sora sa, Puica (Maria Nicola), și bunicii săi, agricultori. De mic, a fost pasionat de cai, însă fotbalul a devenit, mai târziu, marea sa pasiune. Crescut într-o atmosferă plină de povești și muzică, a fost profund influențat de mediul familial. La vârsta de 12 ani, mama sa a decedat, iar Dan și sora sa s-au mutat la Medgidia, la o mătușă, pentru a-și continua educația, așa cum își dorise mama lor. A urmat liceul în Medgidia și a început să joace fotbal, evoluând pe poziția de mijlocaș la clubul „Știința București”.

În timpul anilor de studenție la Facultatea de Educație Fizică și Sport, a fost nevoit să renunțe la fotbal din cauza unei hernii de disc, dedicându-se studiilor și muzicii. Cariera muzicală a început în 1962, când era student și a început să cânte la „Casa Studenților”, interpretând melodii italiene care erau la modă în acea perioadă. Talentul muzical îl moștenise de la tatăl său, care cânta la vioară. Camelia Dăscălescu, o importantă personalitate a muzicii ușoare, l-a descoperit și i-a fost mentor la începutul carierei. Primele sale piese de succes au fost compuse de Temistocle Popa, care i-a scris numeroase șlagăre, inclusiv „Măicuța mea”, prima sa mare realizare.

Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu m-am gândit la despărțire” și „Drumurile”. Un moment important din cariera sa a fost în Cuba, la un festival internațional, unde a stabilit un record pentru aplauze de 16 minute și 19 secunde.

Dan Spătaru a fost o figură emblematică a muzicii ușoare românești, respectat pentru eleganța sa și pentru relația specială cu publicul.

În 1972, la Teatrul „Fantasio” din Constanța, l-a cunoscut pe Jean Constantin, care i-a făcut cunoștință cu Sida, cea care urma să îi devină soție. S-au căsătorit în 1974 și au avut o fiică, Dana. Potrivit soției sale, Dan Spătaru a fost un adevărat familist și un tată exemplar.

Discografie selectivă

  • Fir de viață
  • În rândul patru
  • Țărăncuță, țărăncuță
  • Peste graniță
  • Drumurile tinereții
  • Best of (1996)
  • Drumurile tinereții (2002)
  • Pe drumul meu (2005)
  • Raza mea de soare (2005)

Filmografie

  • Cîntecele mării (1971).

Dan Spătaru a murit în dimineața de 8 septembrie 2004, la ora 7:00, în urma unui infarct. Peste zece mii de persoane au participat la înmormântarea sa, un semn al afecțiunii pe care publicul i-o purta.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Sp%C4%83taru


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *