Navigatorul și exploratorul Cristofor Columb, cel care a descoperit America, a murit pe data de 20 mai 1506, la vârsta de 55 de ani
#Postat de Carmen Vintu on mai 20, 2022
Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. 1451, Genova, Republica Genova – d. 20 mai 1506, Valladolid, Coroana Castiliei) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre India, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, denumit mai târziu, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută doar Lumea Veche.
Numele Cristofor Columb este anglicizarea latinei Christophorus Columbus. Savanții sunt în general de acord că Columb s-a născut în Republica Genova și vorbea un dialect al liguriei ca primă limbă. A plecat la mare de la o vârstă fragedă și a călătorit pe scară largă, până la nord până în Insulele Britanice și până la sud până în ceea ce este acum Ghana. S-a căsătorit cu nobilul portughez Filipa Moniz Perestrelo, care i-a născut fiul Diego, și a avut sediul la Lisabona de câțiva ani. Mai târziu a luat o amantă castiliană, Beatriz Enríquez de Arana, care i-a născut fiul, Fernando (numit și Hernando).
În mare parte autoeducat, Columb a citit pe scară largă în geografie, astronomie și istorie. El a dezvoltat un plan pentru a căuta o trecere maritimă de vest către Indiile de Est, sperând să profite de pe urma comerțului profitabil de mirodenii. În urma lobby-ului persistent al lui Columb în mai multe regate, monarhii catolici, regina Isabella I și regele Ferdinand al II-lea au convenit să sponsorizeze o călătorie spre vest. Columb a părăsit Castilia în august 1492 cu trei nave și a aterizat în America pe 12 octombrie, punând capăt perioadei de locuire umană în America denumită acum era pre-columbiană. Locul lui de aterizare era o insulă din Bahamas, cunoscută de locuitorii săi nativi ca Guanahani. Ulterior, a vizitat insulele cunoscute acum sub numele de Cuba și Hispaniola, stabilind o colonie în ceea ce este acum Haiti. Columb s-a întors în Castilia la începutul anului 1493, aducând cu el un număr de băștinași capturați. Vestea călătoriei sale s-a răspândit curând în toată Europa.
Columb a mai făcut trei călătorii în America, explorând Antilele Mici în 1493, Trinidad și coasta de nord a Americii de Sud în 1498 și coasta de est a Americii Centrale în 1502. Multe dintre denumirile pe care le-a dat caracteristicilor geografice, în special insulelor, sunt încă în uz. El a dat și numele indios („indieni”) popoarelor indigene pe care le-a întâlnit. Măsura în care era conștient de faptul că Americile erau o masă de uscat complet separată este incertă; nu a renunțat niciodată în mod clar la credința că a ajuns în Orientul Îndepărtat. În calitate de guvernator colonial, Columb a fost acuzat de contemporanii săi de brutalitate semnificativă și a fost în curând îndepărtat din funcție. Relația tensionată a lui Columb cu Coroana Castiliei și administratorii ei coloniali numiți în America a dus la arestarea și îndepărtarea sa din Hispaniola în 1500, iar mai târziu la un proces prelungit cu privire la avantajele pe care el și moștenitorii săi susțineau că le-au fost datorate de coroană.
Expedițiile lui Columb au inaugurat o perioadă de explorare, cucerire și colonizare care a durat secole, contribuind la crearea lumii occidentale moderne. Transferurile dintre Lumea Veche și Lumea Nouă care au urmat prima sa călătorie sunt cunoscute sub numele de schimbul columbian. Columb a fost celebrat pe scară largă în secolele de după moartea sa, dar percepția publicului s-a fracturat în secolul XXI, deoarece oamenii de știință au acordat o atenție mai mare daunelor comise sub guvernarea sa, în special începutului depopulării indigenilor Taínos din Hispaniola, cauzat de maltratare și Lumea Veche. boli, precum și prin înrobirea acelui popor. Susținătorii istoriografiei teoriei Legendei Negre susțin că Columb a fost criticat pe nedrept, ca parte a unui sentiment anti-catolic mai larg. Multe locuri din emisfera vestică îi poartă numele, inclusiv țara Columbia, Districtul Columbia și Columbia Britanică.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cristofor_Columb