Current track

Title

Artist


Creștinii ortodocși, așteptați la sfințirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Oituz

#Postat de on mai 3, 2019

Un mare eveniment duhovnicesc este programat să aibă loc spre finalul lunii mai în localitatea Oituz.

Mai exact, în duminica de 26 mai, va avea loc slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, a cărei construcție a fost finalizată recent.

 

„O triadă de Putne aici, în zona copilăriei Sfântului Ștefan cel Mare”

De altfel, zilele acestea, enoriașii din zonă (și nu numai) finalizează și ultimele lucrări de cosmetizare a zonei din jurul bisericii. Slujba de sfințire va fi oficiată de un sobor de preoti, în frunte cu Prea Sfințitul Ioachim , episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Biserica tuturor drumeților prin pasul Oituz

Piatra de temelie a noii biserici ortodoxe „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost pusă în urmă cu aproape nouă ani. Edificiul a fost realizat în stil ștefanian, după modelul Mănăstirii Putna, dar și a bisericilor din Onești și Caraclău, ceea ce l-a făcut pe ÎPS Ioachim să remarce că, astfel, se va face„ o triadă de Putne aici, în zona copilăriei Sfântului Ștefan cel Mare”.

Demn de precizat este că sfântul lăcaș a fost ridicat cu sprijinul integral al omului de afaceri Constantin Codreanu, care deține în comună un han, dar și cunoscuta firmă de transport călători care-i poartă numele. De altfel, ctitorul bisericii este și cel care a achiziționat terenul pe care, ulterior, avea să fie ridicată biserica din Oituz. Un alta amănut ce trebuie reținut este și faptul că biserica este amplasată între satele Ferăstrău și Hârja, într-o poiană aflată în vecinătatea hanului Codreanu, zonă cu un trafic ridicat, soseaua ce trece pe aici făcând legătura dintre Moldova și Ardeal. Prin urmare, edificiul poate deveni foarte ușor biserica tuturor călătorilor care trec prin pasul Oituz.

„Vă amintim că este singura ocazie în care puteți intra să vă închinați cu toată familia în Sfântul Altar, motiv pentru care vă așteptăm pe durata întregii zile de duminică, 26 mai, când veți primi și un dar din partea noastră”, au transmis reprezentanții parohiei Grozești-Oituz.

La final, mai reținem că Oituz, comuna care poartă în prezent numele întregii văi, este cea mai mare din zonă ca număr de locuitori. Aceasta a fost cunoscută în istorie cu numele Grozeşti (fiind atestată documentar pentru prima dată într-un act din 15 martie 1410, de pe vremea voievodului Alexandru cel Bun). În plus, de aceste locuri sunt legate numele Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt și al lui Mihai Vodă Viteazul care a intrat pe aici în Moldova la 1600, spre împlinirea Unirii celor trei Ţări Române.

Florentin Radu

sursa foto: Parohia Ortodoxa Oituz


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *