Current track

Title

Artist


„Crăciun fericit!” – Cele mai populare tradiții pentru ziua de 25 decembrie

#Postat de on decembrie 25, 2024

Nașterea Domnului, Crăciunul, este cea mai importantă zi din perioada sărbătorilor de iarnă, zi încărcată de tradiții, obiceiuri, și superstiții. Toate au în centru familia şi dorința pentru un an mai bun şi mai prosper. Cele mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții se păstrează la țară, în mediul urban fiind mai puține. Totuși și la oraș curățarea locuinței înaintea Crăciunului este respectată cu sfințenie.În seara de Ajun, casele sunt decorate în așteptarea colindătorilor. Colindul este cel mai larg răspândită tradiție de Crăciun, alături de împodobirea bradului. Rasplata tradițională a colindătorilor consta în colăcei, mere, pere și nuci, dar în prezent gazdele oferă mai ales bani și dulciuri.

DescriptionEnglish: star and light on a christmas tree.
Date12 December 2007, 14:07
Sourcestar and light
AuthorVicky Brock from Inverness, UK

Licensing

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Sursa foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Star_and_light_on_christmas_tree.jpg

Cele mai populare tradiții de Crăciun

În Ajunul Crăciunului, gospodarii îşi recuperează de prin sat tot ce au dat împrumut, ca să-i găsească Sărbătorile cu toate în gospodărie.

Unul dintre cele mai așteptate momente este împodobirea bradului. Tradiția spune că Moș Crăciun vine să aducă daruri doar în casele cu brad luminat și, conform obiceiului, acesta trebuie împodobit în seara de Ajun. Împodobirea bradului de Crăciun este simbolul prosperității, fertilității și vieții lungi. În vârful bradului se pune o stea care simbolizează Steaua Nașterii Domnului. Bradul se ține împodobit până la Bobotează, pe 6 ianuarie. Cadourile se pun sub brad în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

Potrivit tradiției, începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii umblă cu steaua și nu mai sunt lăsați să colinde. În zonele rurale acum are loc şi Vicleimul sau Irozii, când tinerii pun în scenă naşterea lui Hristos. Prin această datină tinerii reprezintă naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, pentru a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *