Current track

Title

Artist


Constantin Mille, ziarist, nuvelist, poet, avocat și militant socialist român

#Postat de on decembrie 21, 2024

Constantin Mille (n. 21 decembrie 1861, Iași, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești – d. 20 februarie 1927) a fost un ziarist, nuvelist, poet, avocat și militant socialist român, precum și un activist prominent pentru apărarea drepturilor omului.

S-a născut la 21 decembrie 1861, la Iași, într-o familie de boieri. Tatăl său, Costache Milea, era un nobil, iar mama, Maria, provenea din familia Tăutu, vornicul Ioan Tăutu fiind bunicul său. A fost semibursier și apoi bursier la Institutul Academic din Iași.

Portret carte postala din colectia Bibliotecii Academiei Romane.

Necunoscut – Postcard scan

  • CC BY-SA 4.0
  • Fișier:Constantin Mille.png
  • Creată: 3 ianuarie 1900
  • Încărcată: 4 octombrie 2019

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Mille#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Mille.png

În 1876, a rămas orfan de ambii părinți, iar în 1878 a început studiile la Facultatea de Litere și la Drept. Din cauza apartenenței sale la ideile socialiste, a fost exclus din universitate în 1881, dar și-a reluat studiile la Bruxelles, unde a obținut diploma de doctor în drept. A debutat în presă cu poezii, nuvele și povestiri în publicațiile „Femeia română” și „Contemporanul”, iar mai târziu, în 1883, a transferat redacția revistei „Dacia viitoare” de la Paris la Bruxelles. În același an, a publicat la Iași volumul „Versuri”, ce include poezii apărute în „Contemporanul” și traduceri din Lauman, Beranger, Ackermann și Hugues.

În 1884, s-a întors în țară și s-a stabilit la București, unde a început să practice avocatura. A colaborat la „Romanul” și a contribuit la înființarea unui cerc de studii sociale, precum și la apariția primului ziar socialist din România, „Drepturile omului”. În 1887, a publicat volumul de nuvele „Feciorul popei” și a lansat la București prima parte a romanului său autobiografic „Dinu Milian”. Tot în acest an, a fost redactor la publicațiile „Munca” și „Lumea nouă”.

În 1893 a început să colaboreze la ziarul „Adevărul”, iar în 1895, Beldiman i-a vândut lui Constantin Mille ziarul „Adevărul”. În aceeași perioadă, a demisionat din Partidul Social Democrat al Muncitorilor. În 1897 a publicat volumul „Scrisori către iubita” la București.

În 1904, a preluat conducerea ziarului „Dimineața”. În 1905 și 1906, a lansat la București volumele „Letopiseți”, care vor fi reeditate în 1908. În 1910, a publicat „Rochia Cătiței” și în 1914 a lansat a doua parte a romanului său autobiografic, intitulată „O viață”.

În 1916, din cauza intrării în război, a închis cele două ziare, „Adevărul” și „Dimineața”, și s-a mutat la Iași. În 1918, a fost la Paris, iar în 1919 s-a întors la București, reluând activitatea la „Adevărul” și „Dimineața”. În 1920, a vândut ziarul „Adevărul” bancherului Aristide Blank și a fondat ziarul „Lupta”. În 1922, a ieșit de la conducerea „Dimineața”.

Constantin Mille a murit pe 20 februarie 1927 și a fost înmormântat în cimitirul Bellu.

Sursa: https://www.globalinfo.ro/z/biografie_constantin_mille.htm


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *