Constantin Galeriu, preot și profesor de teologie
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 21, 2024
Motto: „Părintele Galeriu, când vorbeşte, te conectează la Dumnezeu. În comparaţie cu el, ceilelţi preoţi nu predică, silabisesc… Eram odată cu nişte tineri, nu mai stiu despre ce le vorbeam, şi unul sare şi îmi zice admirativ: DomnuleŢuţea, vorbiţi de parcă aţi fi Părintele Galeriu! Eu, care înclin să mă cred genial, era gata să mă supăr… Pe urmă, gândindu-mă mai bine, m-am simţit onorat!” – Petre Ţuţea.
Constantin Galeriu (* 21 noiembrie 1918, Răcătău, Bacău – † 10 august 2003, București) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Galeriu#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_Galeriu_by_Paul_Mecet.jpg
Părintele Constantin Galeriu a fost una dintre cele mai importante figuri ale ortodoxiei românești, cunoscut atât pentru darul predicii sale, cât și pentru dedicarea față de credință și comunitate. Născut pe 21 noiembrie 1918, în satul Răcătău-Răzeși, județul Bacău, a urmat studii teologice la Seminarul „Sfântul Gheorghe” din Roman și la Facultatea de Teologie din București. Ulterior, a obținut titlul de doctor în teologie în 1973, cu lucrarea „Jertfă și răscumpărare”.
În perioada regimului comunist, părintele Galeriu a fost o figură de opoziție, fiind persecutat pentru predicile sale curajoase și pentru convingerile sale religioase. A fost arestat și a trecut prin experiențe grele în închisorile comuniste, inclusiv muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră și la centrul de triere de la Văcărești.
După 1973, a predat teologie la Institutul Teologic Universitar din București și la Universitatea din București, fiind un model de profesor și duhovnic. A fost, de asemenea, activ în diferite organizații filantropice, ocupând funcții importante în Comisia Națională UNESCO, UNICEF și în mai multe organizații pentru sprijinirea celor nevoiași.
Părintele Constantin Galeriu a fost și autor al unor lucrări teologice valoroase, multe dintre ele fiind traduse în limbi străine. A plecat la cele veșnice pe 10 august 2003, fiind înmormântat la Biserica „Sfântul Silvestru” din București. Viața sa rămâne o sursă de inspirație pentru mulți credincioși și teologi.
Sursa: https://doxologia.ro/viata-parintelui-constantin-galeriu