Current track

Title

Artist


Constantin F. Robescu, inginer agronom român

#Postat de on septembrie 23, 2024

Constantin F. Robescu (n. 1839, Râmnicu Sărat, județul Râmnicu-Sărat – d. 23 septembrie 1920, București) a fost un inginer agronom român și membru corespondent al Academiei Române din 1871.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_F._Robescu#/media/Fi%C8%99ier:Constantin_F._Robescu.jpg

Constantin F. Robescu a urmat cursurile Școlii Normale de Ape și Păduri, obținând apoi licența în științele naturii la Paris. În 1870, a co-fondat, alături de Petre S. Aurelian, Revista Științifică, unde a publicat numeroase articole pe teme de silvicultură. În 1883, a contribuit la fondarea Școlii Speciale de Silvicultură din București, o instituție importantă pentru educația forestieră din România.

A fost primul președinte al Societății Progresul Silvic, între 1886 și 1888, o organizație creată pe 1 aprilie 1886 de un grup de silvicultori, oameni de știință și proprietari de păduri, având ca scop dezvoltarea domeniului silvic în România.

Robescu a ocupat de două ori funcția de primar al Bucureștiului, în perioadele ianuarie 1896 – aprilie 1899 și noiembrie 1902 – decembrie 1904. Printre realizările sale notabile se numără decizia de lărgire a Căii Victoriei, un proiect de modernizare important pentru capitală.

De asemenea, a fost numit director general al Poștelor și Telegrafului, ocupând o poziție cheie în domeniul comunicațiilor.

La 14/27 august 1916, în calitate de vicepreședinte al Senatului, Robescu a participat la Al Doilea Consiliu de Coroană, unde regele Ferdinand I a anunțat intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei.

Constantin F. Robescu a fost implicat și în proiecte filantropice și de construcție. Împreună cu soția sa, a ridicat biserica Sfinții Împărați din Focșani. De asemenea, a deținut o casă impresionantă la Galați, proiectată de arhitectul Ion Mincu, cunoscută sub numele de Casa Robescu, care astăzi găzduiește Palatul Copiilor.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *