Current track

Title

Artist


Concert de muzică veche orientală și românească la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești

#Postat de on noiembrie 12, 2024

Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” Onești vă invită joi, 14 noiembrie, de la ora 17,00, la un concert de muzică veche orientală și românească susținut de Ansamblul „Floralia”.

Ansamblul vocal-instrumental Floralia al Specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, condus de conferențiar univ. dr. Irina Zamfira Dănilă a fost înfiinţat în anul 2007, inițial ca un cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi profesor de muzică psaltică şi reputat bizantinolog român. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin participări la festivaluri internaționale în Ucraina și România și concerte susţinute la Chişinău (Republica Moldova), la Iaşi (în cadrul Filarmonicii „Moldova”), Piatra Neamț și Onești.

În octombrie 2021, „Floralia” a participat la ediția a IV-a a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, iar în 2018-2019, a colaborat cu renumitul interpret de muzică tradițională, Grigore Leșe, în cadrul a două concerte. 

Obiectivul principal al ansamblului Floralia este promovarea, în țară și peste hotare, a muzicii vechi, a folclorului românesc și balcanic, autentic, cu certă valoare de patrimoniu național și universal. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, au fost introduse în unele concerte şi melodii tradiţionale grecești, macedonene, sîrbești și bulgărești.

Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului de cântece de lume notat de Anton Pann și a celui folcloric autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *