Current track

Title

Artist


C. S. Lewis, scriitor și cadru universitar britanic

#Postat de on noiembrie 29, 2024

Clive Staples Lewis (prescurtat C. S. Lewis; n. 29 noiembrie 1898, Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 22 noiembrie 1963, Oxford, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor irlandez, erudit, apologet creștin și autor a peste 40 de cărți. Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără Scrisorile lui Screwtape și Creștinism pur și simplu, precum și seria de cărți fantastice pentru copii Cronicile din Narnia, care au devenit clasice ale literaturii.

Statue of C. S. Lewis looking into a wardrobe. Entitled The Searcher by Ross Wilson.

„Genvessel” – https://www.flickr.com/photos/genvessel/149269475/in/set-72057594139281324/

Detalii despre permisiuni

Statue is in Northern Ireland, so Freedom of Panorama applies.

Mai mult

  • CC BY 2.0vezi condițiile
  • Fișier:Statue of C.S. Lewis, Belfast.jpg
  • Creată: 13 mai 2006
  • Încărcată: 31 mai 2006

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/C._S._Lewis#/media/Fi%C8%99ier:Statue_of_C.S._Lewis,_Belfast.jpg

Născut într-o familie care prețuia educația, Lewis a fost fiul lui Albert Lewis, un avocat, și al Florenței Hamilton Lewis, una dintre puținele femei ale vremii cu studii universitare. Alături de fratele său, Warren („Warnie”), Lewis a crescut într-o atmosferă plină de lectură. A început să citească la trei ani și să scrie povești la cinci, inspirat de cărțile lui Beatrix Potter. Poveștile sale din copilărie, despre un univers fantastic numit Boxen, au fost publicate postum în Boxen: The Imaginary World of the Young C.S. Lewis (1985).

Lewis și-a început educația acasă, dar ulterior a frecventat mai multe școli din Anglia și Irlanda. A avut experiențe mixte, unele locuri fiind conduse autoritar, dar a fost salvat de profesori dedicați și de îndrumarea personală a lui W.T. Kirkpatrick, care l-a pregătit pentru admiterea la Universitatea Oxford.

După ce a luptat în Primul Război Mondial, Lewis a revenit la Oxford, unde a excelat în studii clasice, filozofie, istorie și literatură engleză. Din 1925 până în 1954, a fost coleg și tutore la Magdalen College, Oxford, iar apoi profesor la Universitatea Cambridge.

Inițial, Lewis a aspirat să fie poet, dar după ce primele sale lucrări, Spirits in Bondage (1919) și Dymer (1926), nu au avut succes, s-a concentrat pe scrierea în proză. Prima sa operă majoră, The Pilgrim’s Regress (1933), a reflectat căutările sale spirituale și tranziția de la ateism la creștinism.

În tinerețe, Lewis a respins religia, dar în anii ’30 a adoptat întâi teismul, apoi creștinismul, influențat de prietenul său apropiat J.R.R. Tolkien. Experiențele sale spirituale sunt detaliate în autobiografia Surprised by Joy (1955).

C.S. Lewis a devenit faimos prin operele sale de ficțiune și lucrările apologetice.

  • Seria Cronicile din Narnia (1950–1956) este cea mai iubită lucrare a sa, relatând aventurile din regatul Narnia, unde conflictele dintre bine și rău sunt centrate în jurul leului Aslan, un simbol al lui Hristos.
  • The Screwtape Letters (1942) a fost un alt succes major, fiind o colecție de scrisori fictive între doi demoni care complotează împotriva unui suflet uman.
  • Alte lucrări apologetice includ Mere Christianity (1952) și The Problem of Pain (1940).

Lewis a scris și o trilogie de science-fiction – Out of the Silent Planet (1938), Perelandra (1943) și That Hideous Strength (1945) – care explorează teme creștine și filozofice.

În 1956, Lewis s-a căsătorit cu Joy Davidman, o scriitoare americană. Căsătoria lor a fost inițial una de conveniență legală, dar a evoluat într-o legătură profundă. Joy a murit de cancer în 1960, iar durerea lui Lewis a fost transpusă în A Grief Observed (1961).

Lewis a murit la Oxford în 1963, la doar o săptămână înainte de a împlini 65 de ani, lăsând în urmă o creație literară și spirituală remarcabilă.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/C-S-Lewis


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *