”Cineva acolo Sus Îi Iubeşte” Îi iubeşte şi-i prinde în braţe de fiecare dată când sunt gata să cadă. În satul Fundu Tutovei – Despre educație și bucuria copiiilor
#Postat de Catalin Cojocaru on februarie 26, 2021
Fiecare copil are dreptul la mai multe şanse să se integreze într-o societate şi să îşi creeze un drum mai bun în viaţă. Educaţia este cea care ar trebui să-i ajute. Copii sunt un dar de la Dumnezeu.
Riscurile la care sunt expuşi copiii le diminuează șansele. Sunt copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar efectele pot fi observate mai devreme sau mai târziu. Speranțele părinților sunt legate de integrarea școlară și socială a copilului.
Satul Fundu Tutovei este la granița nordică a județului Bacău cu județul Vaslui. Familiile nu au posibilități materiale importante, dar au toate câte 3-4 copii pe care îi trimit la școală.
Aici…ca și în alte locuri, viața ”e plină de lipsuri”

Și totuși….există speranță
Parohia „Izvorul Tămăduirii” din satul Fundu Tutovei le oferă copiilor o șansă. ”Încercăm să îmbinăm creativitatea cu dezvoltarea personală și vocațională și cu dezvoltarea în plan duhovnicesc. Încercăm să descoperim înclinații, pentru a-i sprijini în alegerea unui parcurs profesional”, a adăugat el. Vindecare emoțională și abilități de viață.”- Părintele Paroh Bogdan Antohi, potrivit Basilica.ro.
Ceea ce se întâmplă în satul Fundu Tutovei își propune să contribuie la crearea de legături durabile, prin conștientizarea rolului activ pe care îl are Biserica în viața comunității, în susținerea comuniunii între oameni, fie ei membri ai aceleiași familii și comunități, fie membri ai unor comunități parohiale diferite.

”Cateheze și activități mai speciale”
Înainte sau după slujbă, zeci de copii de vârstă școlară participă la ateliere de creație și de consolidare a abilităților de viață: comunicarea, lucrul în echipă, vorbitul în public, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Gătesc pentru bunicii lor
Copiii s-au grupat pe echipe, sub coordonarea elevilor care studiază la liceul economic și au gătit sarmale și plăcinte pe care le-au oferit bătrânilor din sat. „Când am mers la ei să le ducem, ne-am oprit să-i ajutăm și în gospodărie”, a precizat părintele paroh. „Am spart lemne și am cărat apă sub privirile uimite și neîncrezătoare ale seniorilor.”
Atelier de fotografie
„Au surprins momente din natură, din familie, de la săniuș. Am și descoperit câteva talente. Ariana, elevă în clasa a noua, este coordonatoarea atelierului. Eu doar le-am dat câteva elemente referitoare la tehnică și încadrare”
Atelier de poezie
Îi ajută să-și exprime emoțiile adânc ascunse în suflet, să se elibereze de ele. Copiii au ales cuvântul „Dor” ca laitmotiv. Acesta s-a regăsit în versurile lor, care au fost în mare parte legate de durerea despărțirii de membrii familiei.
Mesajul unui copil pentru tatăl trecut la Domnul în urmă cu opt ani: „Când cerul e senin, / mi-e dor de tine, tată / și mă gândesc mereu / cum e să ai tată. // (…) Aș vrea să vii din nou acasă. / Să știi că te iubim, tată. // Te iubesc!”
”Am început pregătirile pentru primăvară”
Cu fiecare participare la un atelier, copiii acumulează puncte. Cei care la sfârșitul programului au cele mai multe prezențe vor merge într-o excursie oferită de parohie. Munca și distracția în echipă reprezintă tot o formă de educație.
Inițiativa își propune să contribuie la crearea de legături durabile, prin conștientizarea rolului activ pe care îl are Biserica în viața comunității, în susținerea comuniunii între oameni, fie ei membri ai aceleiași familii și comunități, fie membri ai unor comunități parohiale diferite.