China a început primele teste ale reactorului nuclear cu sare topită folosind toriu în loc de uraniu
#Postat de Antoniu Lovin on septembrie 1, 2021
Oamenii de știință din China sunt pe cale să pornească pentru prima dată un reactor experimental despre care unii cred că este Sfântul Graal al energiei nucleare – mai sigur, mai ieftin și cu un potențial mai mic de armare. Construcția reactorului cu sare topită pe bază de toriu era de așteptat să fie terminată în această lună, primele teste începând încă din septembrie, potrivit unui comunicat al guvernului provincial Gansu. Toriu este un element metalic cu proprietăți radioactive, apropiat de uraniu pe tabelul periodic, care a fost considerat o sursă alternativă de combustibil atunci când SUA dezvolta pentru prima dată tehnologia energiei nucleare în anii 1940. Americanii au dezvoltat chiar și un reactor nuclear cu sare topită pe bază de toriu la Laboratorul Național Oak Ridge din Tennessee, dar l-au închis și au abandonat toriul în favoarea uraniului la începutul anilor 1970.
Noul reactor, construit la Wuwei, la marginea deșertului Gobi, în nordul Chinei, este un prototip experimental conceput pentru a avea o putere de doar 2 megawați. Potrivit unei lucrări publicate în revista științifică chineză Nuclear Techniques de către Institutul de Fizică Aplicată din Shanghai, planul pe termen mai lung este de a dezvolta o serie de reactoare mici de sare topită, fiecare producând 100 de megawați. de energie, suficientă pentru aproximativ 100.000 de oameni. Centrele de sare topită nu folosesc apa pentru răcire ca centralele nucleare tradiționale și astfel pot fi construite în zone deșertice, spune ziarul, cum ar fi regiunile occidentale slab populate ale Chinei.
Se presupune că primele fabrici comerciale care utilizează noua tehnologie vor fi lansate în 2030. Președintele Xi Jinping s-a angajat să facă China neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Nigel Marks, profesor asociat de fizică la Universitatea Curtin, a declarat că China are o dezvoltare interesantă, promovarea Chinei cu toriul drept combustibil nuclear. „Ei au reactivat efectiv un program de cercetare pe care SUA l-a contracarat în anii ’60”, a spus dr. Marks. „Cine știe, poate într-un climat diferit, cu o economie diferită, ar putea să-l facă să funcționeze.”
Un flacon de sticlă cu o foaie subțire de metal în interior și o etichetă scrisă de mână pe care scrie „Thorium” Toriu – numit după Thor, zeul norvegian al tunetului – are câteva avantaje cheie față de uraniu. Deșeurile radioactive din toriu trebuie depozitate doar aproximativ 500 de ani, comparativ cu câteva mii de uraniu. De asemenea, este mult mai dificil și consumator de timp să faci uraniu de calitate. Unii avocați ai toriului au speculat chiar că SUA mergeau doar cu uraniu, mai degrabă decât cu toriu, deoarece era mai util să fabrice arme nucleare. Cu toate acestea, doctorul Marks a spus că acesta este „tot un pericol”. „Principalul motiv pentru care uraniul a fost utilizat de la primul reactor de la începutul anilor 40 este doar pentru că totul funcționează atât de ușor pentru uraniu”, a spus el. „Există un singur element care poate produce în mod natural o reacție de fisiune din cutie, și anume uraniul. „Toriu, în principiu, poate elibera energia, dar nici pe departe atât de ușor ca și uraniul.” De exemplu, toriul este mai degrabă fertil decât fisibil, ceea ce înseamnă că are nevoie de o altă tehnologie nucleară, de obicei un reactor de uraniu, pentru a porni lanțul de toriu, a spus el.
„Din punct de vedere chimic este un element foarte diferit”, a spus el. „Deci lucrurile care se întâmplă să fie simple pentru uraniu, sunt complicate pentru toriu”. Centrala nucleară EDF din Bugey, Franța India, care nu a putut accesa uraniu pentru centralele nucleare până în 2008, a încercat de zeci de ani să dezvolte puterea de toriu, dar nu a reușit niciodată să funcționeze, a spus el. El a spus că principalul lucru care împiedică toriul ca sursă potențială de combustibil a fost cheltuiala și riscul dezvoltării unei noi tehnologii care poate să nu funcționeze sau să fie rentabilă. Dr. Marks a spus că aceeași tehnologie a sării topite ar putea fi la fel de ușor de utilizat cu uraniu ca și toriul. Utilizarea sării topite în loc de apă înseamnă că un reactor nu se poate topi în același mod ca și reactoarele tradiționale răcite cu apă. Reactoarele cu sare topită sunt, de asemenea, potențial mai ieftine, deoarece nu trebuie să fie presurizate pentru a împiedica apa de răcire să se transforme în abur. Dr. Marks a spus că abordarea Chinei nu a fost „păstrarea tuturor ouălor într-un singur coș”. „Au câteva tehnologii diferite și există o mulțime de modele diferite de reactoare pe care le urmăresc în întregul lor sector nuclear”, a spus el. „Însă poate dau o lovitură bună și sunt foarte interesat să văd ce se întâmplă”. Sursa: abc.net