Cercetătorii încearcă să producă cartofi rezistenți la schimbările climatice
#Postat de Antoniu Lovin on noiembrie 29, 2021
Cercetătorii de la Universitatea din Maine încearcă să producă cartofi care să reziste mai bine la încălzirea temperaturii odată cu schimbările climatice. Temperaturile ridicate și un sezon de ploi prelungit pot duce la probleme de calitate și boli, a declarat Gregory Porter, profesor de ecologie și management al culturilor, pentru Bangor Daily News. „Predicțiile pentru schimbările climatice sunt evenimente de precipitații mai abundente, iar cartofii nu tolerează inundațiile sau condițiile umede mult timp fără a avea alte probleme de calitate”, a spus Porter. „Dacă dorim ca cartofii să fie produși în continuare cu succes în Maine, trebuie să fim capabili să producem soiuri care pot fi rezistente la schimbare.” În întreaga lume, cercetările care vizează atenuarea daunelor culturilor sunt în curs de desfășurare. Un studiu NASA publicat luna aceasta sugerează că schimbările climatice pot afecta producția de porumb și grâu, reducând randamentele ambelor, de îndată ce 2030. Maine iese dintr-o cultură de cartofi banner, mulțumită, în parte, succesului Caribou Russet, care a fost dezvoltat de cercetătorii UMaine.
Dar Porter se teme că nici măcar acel soi nu este atât de tolerant la căldură pe cât este necesar pentru a rezista efectelor viitoare ale schimbărilor climatice. Dăunătorii sunt un alt factor. Gândacul cartofului de Colorado și afidele care răspândesc bolile au înflorit odată cu schimbarea climei, a spus Jim Dill, specialist în managementul dăunătorilor la Universitatea din Maine Cooperative Extension. Reproducerea unor modificări aparent mici, cum ar fi frunzele mai păroase, care îngreunează mișcarea insectelor pe plantă, poate reduce distrugerea dăunătorilor și, de asemenea, nevoia de pesticide, a spus el. Creșterea unor astfel de caracteristici în cartofi este un proces lung de polenizare încrucișată a diferitelor soiuri de cartofi. Procesul este bine în curs. Aceștia se află într-o fază de testare a cercetării chiar acum pe site-uri din Statele Unite. Cartofii de testare din Virginia, Carolina de Nord și Florida testează stresul la temperaturi ridicate. „Este nevoie de 10 ani de selecție după polenizarea încrucișată inițială și ar putea dura doi până la cinci ani până să aibă loc suficientă evaluare comercială pentru a lansa un nou soi de cartofi”, a spus Porter. Sursa: apnews.com