Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

#Postat de on mai 1, 2021

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ. Aceasta este situată la 1500 de ani lumină de planeta noastră și ar putea fi în același timp și cea mai mică gaură neagră descoperită vreodată. Gaura neagră a primit numele Unicorn, are o masă estimată de circa 3 ori mai mare decât Soarele și face parte din sistemul binar V723 Mon alături de o stea gigantică roșie.

Cercetătorii l-au numit „Unicornul”, în parte pentru că este, până acum, unic și în parte pentru că a fost găsit în constelația Monoceros – „Unicornul”.

 

„Atunci când ne-am uitat la date, această gaură neagră pur și simplu s-a remarcat”, a spus astronomul Tharindu Jayasinghe.

Așadar, cum de nu am observat-o până acum? De la găuri primordiale minuscule la giganți supermasivi care alimentează inimile galaxiilor, teoriile spun că găurile negre există într-o varietate de mase. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de găuri negre formate de rămășițele stelelor moarte, astronomii au descoperit „goluri în mase” de-a lungul anilor.

 

Gaura neagră pare a fi un tovarăș al unei stele uriașe roșii, ceea ce înseamnă că cele două sunt conectate prin gravitație. Oamenii de știință nu pot vedea gaura neagră – sunt, prin definiție, întunecate, nu numai vizual, ci și instrumentele pe care astronomii le folosesc pentru a măsura lumina și alte lungimi de undă.

Când Jayasinghe și ceilalți cercetători au analizat aceste date, au observat că ceva ce nu puteau vedea păreau să orbiteze în jurul gigantului roșu, determinând lumina de la steaua respectivă să se schimbe în intensitate și aspect în diferite puncte din jurul orbitei.

Și-au dat seama că ceva trăgea de uriașul roșu și îi schimba forma. Acel efect de tragere, numit distorsiune de maree, oferă astronomilor un semnal că ceva afectează steaua. O opțiune a fost o gaură neagră, dar ar trebui să fie mică – mai puțin de cinci ori masa soarelui nostru, căzând într-o fereastră de dimensiuni pe care astronomii o numesc „decalajul de masă”. Abia recent, astronomii au considerat că este posibilă existența unor găuri negre din acea masă.

Kris Stanek
„Când privești într-un mod diferit, ceea ce facem noi, găsești lucruri diferite”, a spus Kris Stanek, coautor al studiului, profesor de astronomie la Ohio State și distins cercetător universitar. „Tharindu a privit acest lucru la care s-au uitat atât de mulți oameni și, în loc să respingă posibilitatea ca acesta să fie o gaură neagră, a spus:„ Ei bine, dacă ar putea fi o gaură neagră? ”

Sursa: https://news.osu.edu/black-hole-is-closest-to-earth-among-the-smallest-ever-discovered/

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist