Current track

Title

Artist


Cercetările pot dezvălui de ce oamenii pot deveni brusc fragili la vârsta de 70 de ani

#Postat de on iunie 2, 2022

Oamenii de știință descoperă o schimbare majoră în compoziția celulelor sanguine, crescând perspectiva unor noi terapii pentru a încetini procesul de îmbătrânire. O teorie revoluționară a îmbătrânirii, care explică de ce oamenii pot deveni brusc fragili după ce împlinesc 70 de ani, a ridicat perspectiva unor noi terapii pentru declinul și bolile bătrâneții. Cercetătorii de la Cambridge au descoperit un proces care conduce la o schimbare „catastrofală” a compoziției sângelui la vârsta înaintată, crescând riscul de cancer de sânge și anemie și afectând eficacitatea globulelor albe de a lupta împotriva infecțiilor. Oamenii de știință cred că schimbări similare apar în organele din întregul corp, de la piele la creier, ceea ce ar putea susține motivul pentru care oamenii îmbătrânesc adesea sănătos timp de zeci de ani, înainte de a experimenta o scădere mai rapidă între 70 și 80 de ani. „Ceea ce este interesant la această muncă este că poate exista un set comun de procese la lucru”, a spus dr. Peter Campbell, autor principal al studiului și șeful programului de cancer, îmbătrânire și mutații somatice de la Institutul Sanger din Cambridge. „În cele din urmă, scopul ar fi încetinirea sau intervenția în procesul de îmbătrânire, dar cel puțin vedem o opțiune de a folosi acest lucru pentru a măsura vârsta biologică.”

Sursa foto: Radius Images/Alamy

Îmbătrânirea este un proces complex, dar mulți oameni de știință au bănuit că acumularea treptată a mutațiilor în celule degradează treptat capacitatea organismului de a funcționa corect. Cele mai recente cercetări sugerează că gândirea este greșită sau, în cel mai bun caz, incompletă și pune vina pe celulele „egoiste” care ajung la dominație la bătrânețe. Lucrând cu oamenii de știință de la Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute, Campbell și colegii săi au studiat celulele sanguine din intervalul de vârstă, de la nou-născuți până la persoane în vârstă de 70 și 80 de ani. Ei au descoperit că adulții sub 65 de ani aveau o gamă largă de celule roșii și albe din sânge produse de o populație diversă de 20.000 până la 200.000 de tipuri diferite de celule stem în măduva lor osoasă. La peste 65 de ani, imaginea era radical diferită.
Aproximativ jumătate din celulele lor sanguine proveneau din 10 sau 20 de celule stem distincte, reducând dramatic diversitatea celulelor sanguine ale persoanei, cu consecințe asupra sănătății lor. Scriind în revista Nature, cercetătorii explică că, în timp ce celulele stem implicate în producerea sângelui adună mutații în timp, majoritatea acestor schimbări sunt inofensive. Dar problemele apar atunci când mutațiile rare „conductoare” fac celulele stem să crească mai repede, producând adesea celule sanguine de calitate inferioară ca un compromis. Când o persoană are între 30 și 40 de ani, avantajul de creștere al celulelor stem aberante face o diferență mică, dar la 70 și peste aceste celule cu creștere rapidă ajung să domine producția de celule sanguine. „Creșterea exponențială explică de ce există o schimbare atât de bruscă a fragilității după vârsta de 70 de ani, de ce îmbătrânirea lovește la acest tip de vârstă”, a spus Campbell. Celulele stem din sânge cu creștere mai rapidă sunt legate de cancerele de sânge și anemie, dar fac și oamenii mai puțin rezistenți la infecții și tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia. „Ceea ce știm despre alte sisteme de organe este că multe dintre aceleași observații se aplică”, a adăugat Campbell. Cercetătorii intenționează acum să caute același proces în piele pentru a înțelege de ce îmbătrânirea duce la riduri și o vindecare mai lentă a rănilor.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *