1973: Cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul XX (6 min 20 s)
#Postat de Carmen Vintu on iunie 30, 2024
Pe 30 iunie 1973, cerul a fost martorul uneia dintre cele mai spectaculoase eclipse de Soare ale secolului XX. Această eclipsă totală a făcut parte din seria Saros 136, cunoscută pentru producerea celor mai lungi eclipse din epoca noastră. Momentul maxim al eclipsei a atins o durată uimitoare de 7 minute și 4 secunde, depășind un record care nu a mai fost egalat până în secolul al XXII-lea.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eclipsa_de_Soare_din_30_iunie_1973#/media/Fi%C8%99ier:SE1973Jun30T.png
Banda totală a eclipsei a debutat la ora 9:00 UTC (timp universal coordonat) deasupra Guyanei și Surinamului, traversând apoi Oceanul Atlantic. Punctul maxim al eclipsei s-a produs deasupra Mauritaniei la ora 11:38 UTC. De acolo, umbra Lunii s-a deplasat spre est, cuprinzând zone din Mali, Niger, Ciad, Sudan, Uganda și Kenya, înainte de a se stinge deasupra Oceanului Indian.
Eclipsa din 1973 a fost memorabilă nu doar pentru durata sa excepțională, ci și pentru modul inedit în care a fost observată. Un prototip al avionului supersonic Concorde a zburat deasupra deșertului Sahara pe parcursul a 74 de minute, oferind o perspectivă unică și prelungită a fenomenului. Această observație a eclipsat semnificativ durata maximă a eclipsei vizibile de la un punct fix pe Pământ, oferind o experiență cu totul specială pentru cei aflați la bordul avionului.
Deși eclipsa totală a fost vizibilă doar de-a lungul benzii sale înguste, o eclipsă parțială a putut fi observată din diverse regiuni ale lumii. Zone din estul Americii de Sud, sudul Europei, aproape toată Africa și Orientul Mijlociu au avut șansa de a fi martori la acest spectacol ceresc.
Eclipsa din 30 iunie 1973 a avut o importanță semnificativă din punct de vedere științific. A oferit astronomilor o oportunitate unică de a studia Soarele și coroana sa, stratul exterior extrem de fierbinte al atmosferei sale. Observațiile realizate în timpul eclipsei au contribuit la o mai bună înțelegere a structurii și dinamicii Soarelui.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Eclipsa_de_Soare_din_30_iunie_1973