Ce urmeaza? Șapte tehnologii în curs de dezvoltare pentru 2022
#Postat de Antoniu Lovin on ianuarie 17, 2022
Geoinginerie solară
Pare copilăresc de simplă. Dacă lumea devine prea fierbinte, de ce să nu-i oferi puțină umbră? Se știe că praful și cenușa eliberate de vulcani în atmosfera superioară au un efect de răcire: erupția Pinatubo din 1991 a răcit planeta cu 0,5°C timp de patru ani. Geoingineria solară, cunoscută și sub numele de management al radiației solare, ar face în mod deliberat exact asta. Aceasta este o problemă foarte controversată. O sa meargă? Cum va afecta modelele de precipitații și modelele vremii? Și nu va submina eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră? Încercările de a testa ideea se confruntă cu o opoziție acerbă din partea politicienilor și activiștilor. Cu toate acestea, în 2022, un grup de la Universitatea Harvard speră să efectueze un experiment adesea întârziat numit Scopex. Testul constă în lansarea unui balon în stratosferă cu scopul de a elibera 2 kilograme de material (probabil carbonat de calciu) și apoi măsurarea modului în care energia solară este disipată, reacționată și dispersată. Susținătorii săi susțin că este important să înțelegem tehnica, în cazul în care este necesar ca lumea să câștige timp în cursa pentru reducerea emisiilor. Grupul Harvard a creat un grup consultativ independent pentru a studia ramificațiile morale și politice. Indiferent dacă testul merge înainte sau nu, se poate aștepta să stârnească controverse.

Pompe de căldură
Menținerea clădirilor calde iarna reprezintă un sfert din consumul global de energie. Cea mai mare parte a încălzirii provine din arderea cărbunelui, gazului sau petrolului. Dacă lumea vrea să-și atingă obiectivele privind schimbările climatice, situația trebuie să se schimbe. Cea mai promițătoare alternativă este utilizarea pompelor de căldură; în esență, frigidere care funcționează invers. În loc să răcească un spațiu prin eliminarea căldurii, ceea ce își propun aceste pompe este să-l încălzească aducând căldură din exterior. Pentru că pur și simplu mută căldura dintr-un loc în altul, pot fi foarte eficiente: pentru fiecare kilowatt de energie electrică consumată, pompele de căldură pot furniza 3 kilowați de căldură, ceea ce le face mai ieftine decât caloriferele electrice. Și, lucrând invers, răcesc casa în loc să o încălzească. Compania Gradient, cu sediul în San Francisco, oferă pompe de căldură capabile să ofere încălzire și răcire. Elementele sale discrete, în formă de sacoșă, pot fi montate pe ferestre, la fel ca aparatele de aer condiționat de astăzi. Vor intra în vânzare în 2022.
Avioane alimentate cu hidrogen
Electrizarea mașinilor este una, dar avioanele sunt o altă poveste. Bateriile sunt capabile să alimenteze doar aeronave mici și în timpul zborurilor scurte. Acum, ar fi posibil să se folosească energie electrică din pile de combustibil cu hidrogen, care expulzează doar apa? Avioanele de pasageri cu pile de combustibil cu hidrogen care vor fi testate în 2022 includ un aparat cu două locuri care va fi construit la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda. ZeroAvia, cu sediul în California, intenționează să finalizeze testarea unei aeronave cu 20 de locuri și își propune să aibă sistemul de propulsie cu hidrogen gata pentru certificare până la sfârșitul anului. Universal Hydrogen, tot din California, se așteaptă ca avionul său cu 40 de locuri să decoleze în septembrie 2022.
Captură directă aeriană
Dioxidul de carbon din atmosferă provoacă încălzirea globală. De ce să nu-l aspirați cu mașini? Mai multe startup-uri urmăresc o tehnologie care face exact asta, captură aeriană directă (CAD). În 2022, compania canadiană Carbon Engineering va începe construirea celei mai mari instalații CAD din lume în Texas; va fi capabil să capteze 1 milion de tone de CO2 pe an. ClimeWorks, o firmă elvețiană, a deschis o fabrică CAD în Islanda în 2021, care îngroapă CO2 captat sub formă minerală cu o rată de 4.000 de tone pe an. Compania americană Global Thermostat are două centrale pilot. CAD ar putea fi crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cursa pentru reducerea costurilor și scalarea tehnologiei este deja în derulare.
Agricultură pe verticală
Se dezvoltă un nou tip de agricultură. Fermele verticale cresc plante în tăvi stivuite într-un mediu închis, controlat. Iluminarea eficientă cu LED-uri a făcut procesul mai ieftin, deși costurile cu energia sunt încă o povară. Fermele verticale pot fi amplasate aproape de clienți, reducând costurile de transport și emisiile. Utilizarea apei este redusă la minimum; iar insectele sunt ținute la distanță, deci nu sunt necesare pesticide. În Marea Britanie, Jones Food Company va deschide în 2022 cea mai mare fermă verticală din lume, cu 13.750 de metri pătrați. Compania americană AeroFarms își va deschide cea mai mare fermă verticală în Daneville (Virginia). Alte companii urmează să se extindă. Nordic Harvest își va extinde instalația în afara Copenhaga și va construi una nouă în Stockholm. Plenty, cu sediul în California, deschide o nouă fermă interioară lângă Los Angeles. Fermele verticale sunt dedicate în primul rând cultivării de frunze verzi și ierburi de mare valoare, dar unele se aventurează deja în cultivarea roșiilor, ardeilor și fructelor de pădure. Provocarea acum este să-i facem să înceapă să acumuleze și profiturile economice.
Navă de containere cu pânze
Navele produc 3% din emisiile de gaze cu efect de seră. Arderea combustibilului marin, o motorină noroioasă și murdară, contribuie, de asemenea, la ploile acide. Această problemă nu exista pe vremea navelor cu vele. În 2022, compania franceză Michelin va echipa un cargou cu o vela gonflabilă cu care se preconizează că va reduce consumul de combustibil cu 20%. Compania de transport maritim japoneză Mol plănuiește să echipeze o navă cu o velă telescopică rigidă până în august 2022. Compania italiană Naos Design speră să echipeze opt nave cu „veli-aripi” rigide, pivotante și pliabile. Alte abordări folosesc zmee, „aripi de aspirație” cu ventilatoare interne și cilindri giganți care se rotesc numiți rotori Flettner. Până la sfârșitul anului 2022, numărul navelor mari de marfă cu pânze de vreun fel se va fi de patru ori la 40, potrivit Asociației Internaționale a Navelor Eoliene (IWSA). Dacă, așa cum era planificat, Uniunea Europeană adaugă transportul maritim la sistemul său de comercializare a certificatelor de emisii în 2022, aceste tehnologii neobișnuite vor primi un impuls suplimentar.
Rutine de exerciții în realitate virtuală
Majoritatea oamenilor nu fac suficient exerciții fizice. Mulți și-ar dori să o facă, dar le lipsește motivația. Ochelarii de realitate virtuală vă permit să vă jucați și să ardeți calorii în același timp, lovind sau rupând formele care se apropie sau ghemuindu-vă sau zgâiindu-vă în jurul obstacolelor. Antrenamentele VR au devenit populare în timpul pandemiei, pe măsură ce sălile de sport s-au închis și un set de căști puternic, cu preț redus, Oculus Quest 2, a apărut pe piață. Un model îmbunătățit și noi funcții de fitness vor veni în 2022. Și poate că Supernatural, o aplicație de antrenament VR foarte apreciată, disponibilă numai în America de Nord, va fi lansată în Europa. Va deveni fitness-ul aplicația vedetă a realității virtuale? Sursa: mesonstars.com