Current track

Title

Artist


Ce se mai fură, azi ? Cazul Siret.

#Postat de on februarie 23, 2019

 

Pe strada Teiului numărul 4, în centrul orașului Siret se află Templul evreiesc. Este unul din cele mai vechi lăcașe de cult mozaice din Bucovina, fiind construit în anul 1840. Cândva a funcționat în acest edificiu și o școală hasidică ( Hasidismul este o mișcare religioasă iudaică, aparută în secolul al 18-lea în Europa de Est, mai precis în Ucraina și Belarus. Numele acestei mișcări provine de la cuvintele ebraice hasidut si hesed,însemnând “pietate”, “bunătate” sau “facere de bine”. Fondatorul acestei mișcări este rabinul Israel ben Eliezer (1698-1760), cunoscut sub numele de Baal Shem Tov ).
Primii evrei s-au stabilit în Siret în jurul anului 1371, când Siretul a obținut statutul de oraș. În acel an a fost angajat un bijutier evreu la curtea domnitorului Moldovei. Dezvoltarea rapidă a orașului ca urmare a situării sale pe drumul care ducea din Galiția  în  Ungaria a determinat stabilirea mai multor familii evreiești la Siret chiar înainte de secolul al XVI-lea.
Templul Mare din Siret are aspectul unei clădiri obișnuite, cu ferestre ușor arcuite. Interiorul clădirii este decorat cu pricepere și sensibilitate artistică. Astăzi nu se mai țin servicii religioase, în sinagogă.
Piesa sculptată în lemn numit ,, Chivotul Sfânt ( Aron Kodesh )” din incinta sinagogii, a fost vândută pe un site de licitații din Israel la un preț de 50.000 de dolari. Aflând despre această licitație, conducerea Federației Comunităților Evreiești din România a sesizat poliția încercând să blocheze licitația, lucru care nu s-a putut. „Pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Piesa, placată cu aur, păstrează textele sfinte TORA fiind datată de la începutul secolului al XIX-lea. Ea face parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniul Cultului Mozaic Evreiesc și a fost sustrasă din incinta Siangogii din Siret și înlocuită cu un fals.

Piesa a fost restaurată în vara anului 2016 și deocamdată nu se știe când a dispărut din incinta Siangogii din Siret, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România fiind cea care a descoperit că acesta a fost scoasă la licitații pe un site specializat din Israel.

Se nasc mai multe întrebări. Cine a avut acces în lăcașul de cult, în afară de responsabilii care răspund de clădire ? Cum au trecut frontiera, cei care au sustras-o, au ascuns-o în sân? Ce va face cel care a cumpărat-o, se va ruga la ea sau o va revinde?

Cert este că, ceva e putred în Danemarca ( W. Shakespeare, Hamlet, Actul I, Scena IV )
Și Mona Lisa a  fost furată dar Ea se mai întoarce, din când în când, prin sălile de expoziții…Chivotul Sfânt ce traseu va urma, oare ?
                                                  Iulian Iustin Melinte, Rădăuți.

 

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *