Ce pierdem atunci când nu interacționăm cu străini
#Postat de Antoniu Lovin on octombrie 19, 2021
Nu o cunoaștem pe Cecilia Pesao, dar știm povestea ei de dragoste. Pesao a întâlnit un străin într-un tren în timp ce călătorea de la Paris la Barcelona. Cei doi au cochetat puțin, nu au schimbat numerele, s-au găsit pe Twitter, apoi și-au pierdut contactul. O versiune a acestei povești a fost adaptată pe Modern Love anul acesta (cu brio, desigur). Povestea de dragoste a început cu doi necunoscuți și s-a încheiat cu perechea înstrăinată pe măsură ce conversațiile lor din viața reală de pe Twitter au crescut. Dar întâlnirea are un adevăr mai mare. Recompensele emoționale ale unei conversații ocazionale între străini cad pe o scară – variind de la indiferență la un sentiment de împlinire. Dar aceste schimburi găsesc puțin spațiu, timp și oportunități în coconii noștri Covid19. Întrebarea este: pierd oamenii lecțiile de viață, epifanii sau doze mici de fericire dacă nu vorbesc cu cineva pe care nu l-au cunoscut niciodată? Răspunsul stă într-un paradox.
În 2019, cercetătorii Nicholas Epley și Juliana Schroeder au analizat ceea ce au numit „paradoxul antisocial”. Au descoperit că oamenii au subestimat în mod constant cât de mult le-a plăcut să vorbească cu străinii; se poate datora neîncrederii în ceilalți, programelor aglomerate, anxietății sociale sau doar unei nesocotiri față de un ritual social pe care îl desfășoară inconștient în fiecare zi. Vă amintiți de colegul care a luat o pauză de cafea simultan sau de persoana care se grăbește pentru același metrou la ora 8:30? „Aceste cercuri largi de cunoscuți și străini au fost fundalurile vieții noastre de zi cu zi, familiare, reconfortante; ceva ce am luat de la sine înțeles ”, a remarcat un cercetător de la American Psychological Association. Pentru a răspunde la ceea ce pierdem, trebuie să ne uităm și la ceea ce câștigăm din întâlnirea cu oameni noi și conversația cu străinii. La un nivel, întâlnirile întâmplătoare sunt legate de o mai bună sănătate mintală, bunăstare emoțională și un sentiment de legătură cu comunitatea. Oamenii petrec o bună parte din fiecare zi în companii aleatorii, fie că fac naveta zilnică pe jos sau cu metroul, așezându-se într-o cafenea sau parc, cumpărând alimente sau doar plimbându-se. Privirile furate sau conversațiile ocazionale despre muncă sau vreme fac parte din experiențele noastre zilnice.
„Aceste scurte legături cu străinii nu vor transforma o viață de nenorocire într-una de fericire. Cu toate acestea, pot schimba momentele neplăcute – cum ar fi măcinarea unei deplasări zilnice – în ceva mai plăcut ”, au scris Epley și Schroeder. Cercetările lor au descoperit că o conversație întâmplătoare pe drumul spre serviciu îi poate lăsa pe amândoi pe străini mai fericiți. Mai mult, absența acestei legături slabe a dus la simțirea oamenilor mai singuri. Un pasionat de conversații întâmplătoare a declarat pentru Atlantic că această formă de legătură i-a schimbat viața. Când vremurile s-au îngreunat, ea a apelat la schimburi aleatorii cu străini „pentru a preveni singurătatea”. Un studiu din 2017 a constatat, de asemenea, că interacțiunile cu străinii sunt legate de o stimă de sine mai mare la tinerii adulți americani. „Dacă credeți că a discuta cu un străin este probabil să fie neplăcut, nu veți încerca niciodată și așa că nu veți descoperi niciodată că așteptările dvs. ar putea fi greșite. Acest lucru ne poate menține în mod eronat izolați și deconectați de ceilalți „, au adăugat Epley și Schroeder. O serie de studii arată, de asemenea, schimburi ocazionale cu străini care tind să facă oamenii mai încrezători și mai optimisti. Deoarece, în principal, vorbind cu oameni necunoscuți și auzindu-și vocea arată profunzimea gândurilor, sentimentelor, emoțiilor, vulnerabilităților – la fel ca noi.
Aceste smulgeri aleatorii formează o legătură și, de asemenea, lărgesc viziunea asupra lumii. „Apropierea pe care o simt față de alte ființe umane și expunerea la mâna a doua la un zâmbet sau o încuviințare este îmbătătoare. Este o grabă mai mare decât din acele cafele înghețate considerabile „, a scris Amelia Lester, susținând că interacțiunile întâmplătoare cu oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată ne pot ridica spiritul. Mai mult decât atât, a vorbi cu persoane necunoscute oferă oamenilor un impuls relativ asemănător cu cel de a fi de ajutor; adică recompensele emoționale de a ajuta pe cineva și de a vorbi cu un străin se suprapun adesea. Lipsa acestor schimburi face deci o lume morbidă. Cu viața noastră socială sever restricționată, oportunitatea de a găsi sens și optimism în mediile publice este redusă – afectând în continuare sănătatea mintală a cuiva. Psihologul Gillian Sandstrom și un grup de experți au analizat fenomenul unui „decalaj de plăcere”. Acest decalaj vorbește despre modul în care majoritatea oamenilor credeau că le place mai mult străinul decât străinul, descurajând în continuare oamenii să facă contact vizual. Decalajul de plăcere este doar mai pronunțat, deoarece oamenii se ocupă acum de nesiguranțe și preocupări Covid19. Cu toate acestea, această percepție greșită se dovedește a fi o măsură de descurajare în căutarea unor conversații întâmplătoare semnificative, privând oamenii de „nu numai creșteri pe termen scurt de fericire și apartenență, ci și beneficii mai durabile, cum ar fi întâlnirea de noi prieteni, parteneri romantici sau contacte de afaceri”, a explicat psihologul Gillian Sandstrom . Această deconectare cu necunoscuții are o influență într-un sens individual și colectiv.
Sursa: theswaddle.com