Catinca Ralea, traducătoare, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-tv din România
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 19, 2025
Catinca Ralea (n. 5 octombrie 1929, București – d. 19 ianuarie 1981, București) a fost o personalitate culturală remarcabilă din România, cunoscută pentru contribuțiile sale ca traducătoare, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-TV. A fost fiica criticului literar Mihai Ralea și soția lui Emanoil Petruț.
De-a lungul carierei, Catinca Ralea a fost una dintre cele mai apreciate prezențe pe micile ecrane, fiind cunoscută pentru finetea, eleganța și ineditul cu care își croia interviurile. A fost considerată „profesionistă a întrebării” datorită abilității sale de a adresa întrebări inteligente și captivante. A condus secția de limbă engleză la Radio România pentru mai mulți ani, intervievând personalități importante ale lumii, printre care Saul Bellow, William Saroyan, Alvin Toffler, Iris Murdoch, Yehudi Menuhin, Arthur Rubinstein, Henry Moore, Margaret Thatcher, Edward Kennedy, Barbara Walters și Christiaan Barnard.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/
Catinca Ralea a avut o carieră remarcabilă și în domeniul filmului, realizând filme documentare și având apariții în producții cinematografice. În 1973, a regizat filmul documentar „Apa vie, leac să-ți fie”. A avut un rol în 1976 în filmul „Tănase Scatiu”, în care a împrumutat vocea personajului Miss Sharp, iar în 1980 a jucat în „Lumina palidă a durerii”, interpretând rolul nevestei lui Muran.
Ca traducătoare, Catinca Ralea a adus în limba română lucrări semnate de autori celebri precum D.H. Lawrence, Albert Camus, Lawrence Durrell, J.D. Salinger, J.R.R. Tolkien, Thomas Hardy, John Updike și George Eliot. Împreună cu Lucian Bratu, a tradus „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger.
În semn de recunoaștere a meritelor sale, Catinca Ralea a primit Premiul in memoriam din partea CNA în 2003. La București, o stradă poartă numele ei, iar la Societatea Română de Radiodifuziune există o sală dedicată memoriei sale.
Catinca Ralea a fost o figură deosebită în cultura română, lăsând o moștenire deosebită prin activitatea sa în radio, film și traduceri.