Care sunt efectele negative ale inteligenței artificiale
#Postat de Antoniu Lovin on octombrie 19, 2021
Legendarul fizician Stephen Hawking a împărtășit acest avertisment nefast: „Succesul în crearea unei AI (nr. inteligență artificială) eficiente ar putea fi cel mai mare eveniment din istoria civilizației noastre. Sau cel mai rău. Așadar, nu putem ști dacă vom fi ajutați infinit de AI sau ignorați de aceasta și lăsați deoparte sau, în mod imaginabil, distruși de ea.” Primul pas în a vă putea pregăti pentru impactul negativ al inteligenței artificiale este să luați în considerare care ar putea fi unele dintre aceste efecte negative. Iată câteva dintre cele mai importante:
1. AI Bias
Întrucât algoritmii AI sunt construiți de oameni, ei pot avea o prejudecată încorporată de către cei care, fie intenționat, fie involuntar, îi introduc în algoritm. Dacă algoritmii AI sunt construiți cu o părtinire sau dacă datele din seturile de instruire cărora li se oferă să învețe sunt părtinitoare, vor produce rezultate care sunt părtinitoare. Această realitate ar putea duce la consecințe neintenționate, precum cele pe care le-am văzut cu algoritmi de recrutare discriminatorii și chatbot-ul Twitter al Microsoft, care a devenit rasist. Pe măsură ce companiile construiesc algoritmi AI, acestea trebuie dezvoltate și instruite în mod responsabil.
2. Pierderea anumitor locuri de muncă
În timp ce multe locuri de muncă vor fi create de inteligență artificială și mulți oameni prezic o creștere netă a locurilor de muncă sau cel puțin anticipează că va fi creată aceeași sumă pentru a le înlocui pe cele care se pierd datorită tehnologiei AI, astăzi vor exista locuri de muncă pe care oamenii le vor face astăzi preia. Acest lucru va necesita modificări ale programelor de instruire și educație pentru a ne pregăti viitoarea forță de muncă, precum și pentru a ajuta lucrătorii actuali să facă tranziția către noi poziții care vor utiliza capacitățile lor umane unice.
3. O schimbare în experiența umană
Dacă AI preia sarcinile minore și le permite oamenilor să reducă semnificativ timpul pe care trebuie să-l petreacă la un loc de muncă, libertatea suplimentară ar putea părea o utopie la prima vedere. Cu toate acestea, pentru a simți că viața lor are un scop, oamenii vor trebui să-și canalizeze noua libertate în activități noi care să le ofere aceleași beneficii sociale și mentale pe care le oferea meseria lor. Acest lucru ar putea fi mai ușor pentru unii oameni și comunități decât pentru alții. Probabil vor exista și considerații economice atunci când mașinile preiau responsabilități pe care oamenii obișnuiau să le plătească. Beneficiile economice ale eficienței crescute sunt destul de clare în declarațiile de profit și pierdere ale întreprinderilor, dar beneficiile generale pentru societate și condiția umană sunt puțin mai opace.
4. Reglementări globale
Deși lumea noastră este un loc mult mai mic decât oricând din cauza tehnologiei, acest lucru înseamnă, de asemenea, că tehnologia AI care necesită noi legi și reglementări va trebui să fie determinată între diferitele guverne pentru a permite interacțiuni globale sigure și eficiente. Întrucât nu mai suntem izolați unii de alții, acțiunile și deciziile privind inteligența artificială dintr-o țară ar putea să le afecteze foarte ușor pe altele. Vedem acest lucru deja în desfășurare, unde Europa a adoptat o abordare de reglementare solidă pentru a asigura consimțământul și transparența, în timp ce SUA și în special China le permite companiilor sale să aplice AI mult mai liberal.
5. Hacking accelerat
Inteligența artificială crește viteza a ceea ce poate fi realizat și, în multe cazuri, depășește capacitatea noastră ca oameni de a continua. Cu automatizarea, acțiunile nefaste, cum ar fi phishing-ul, livrarea de viruși către software și utilizarea avantajelor sistemelor AI din cauza modului în care văd lumea, ar putea fi dificil de descoperit pentru oameni până când nu există o adevărată mlaștină cu care să se ocupe.
6. Terorismul AI
În mod similar, ar putea exista o nouă formă de terorism compatibilă cu AI pentru a face față: de la extinderea dronelor autonome și introducerea roiurilor robotizate la atacuri la distanță sau livrarea bolilor prin nanorobotați. Organizațiile noastre de aplicare a legii și de apărare vor trebui să se adapteze la potențialele amenințări pe care le prezintă.
Va fi nevoie de timp și de un raționament uman extins pentru a determina cea mai bună modalitate de a vă pregăti pentru un viitor cu aplicații de inteligență artificială și mai multe, pentru a vă asigura că, deși există potențialul de efecte adverse cu adoptarea sa ulterioară, este minimizat cât mai mult posibil. La fel ca în cazul oricărui eveniment perturbator, acestea nu sunt situații ușor de rezolvat, dar atâta timp cât mai avem oameni implicați în determinarea soluțiilor, vom putea profita de numeroasele beneficii ale inteligenței artificiale reducând și atenuând impacturi negative. Sursa: bernardmarr.com