Calendar Creştin Ortodox 3 Mai 2021. A doua zi de Paşte
#Postat de Carmen Vintu on mai 3, 2021
Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici a trăit în secolul al XIX-lea, fiind monah la mănăstirea Cernica, apoi stareț timp de 41 de ani al Mănăstirii Lainici.
Când duhovnicul Sfântului Calinic a murit, acesta și l-a ales pe cuviosul Irodion, fostul său ucenic, ca duhovnic și povățuitor. Cucerit de darurile duhovnicești ale starețului Irodion, Sfântul Calinic avea să-l numească „Luceafărul de la Lainici”, potrivit orthodoxwiki.org.
Cuviosul Irodion era vestit în Regatul României pentru că făcea minuni, alunga demonii din oameni şi era văzător cu duhul.
Mulţi oameni alergau către el ca să îi vindece de bolile trupeşti şi sufleteşti.Cuviosul Irodion a decedat pe în ziua de 3 mai 1900, fiind îngropat la schitul Lainici. La șapte ani după adormirea sa, la stăruințele ucenicului său și prin grija starețului de atunci, trupul său a fost dezgropat pentru a i se face iarăși rânduiala înmormântării, potrivit unei vechi rânduieli monahale, însă, dezgropându-l, i-au aflat trupul neputrezit.
După căderea comunismului, odată cu reînceperea, în libertate, a canonizării sfinților români, s-a ridicat și problema proslăvirii cuviosului Irodion de la Lainici.
Dovezi despre viața sfântă a cuviosului s-au strâns încă de la începutul anilor 1990.Sub îndrumarea mitropolitului Irineu al Olteniei, s-a încheiat cercetarea istorică asupra vieții sfântului și s-a trecut, după zile de post și rugăciune, la dezgroparea mormântului pentru aflarea sfintelor moaște. După câteva încercări nereușite, acestea au fost găsite în sfârșit pe 10 aprilie 2009: erau foarte ușoare, maronii-portocalii la culoare și răspândeau o mireasmă plăcută. Au fost așezate într-o raclă, spre închinare, în biserica mănăstirii Lainici.