Bogdan Aurescu este un diplomat de carieră român, negociator internațional
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 9, 2021
Federico Alfaro, Vice minister of Foreign Affairs of Panama and Bogdan Aurescu, Minister of Foreign Affairs of Romania, Co-Chairs delivers their opening remarks at the Ministerial Segment of the International Conference on Nuclear Security ICONS 2020: Sustaining and Strengthening Efforts held at the Agency headquarters in Vienna, Austria. 10 February 2020 Photo Credit: Dean Calma / IAEA
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Aurescu#/media/Fi%C8%99ier:Bogdan_Aurescu_(02816408)_(49515963301).jpg
În perioada 2010-2011 a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă (MAE – Node 1517) și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA . Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, județul Olt, de interceptori tereștri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB), facilitatea antirachetă devenind complet operațională în anul 2016.
De asemenea, din 2015 este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept din Universitatea din București. Din 2017, este membru al Comisiei ONU de Drept Internațional, pentru un mandat de 5 ani.
Bogdan Aurescu e născut la București, România, unde a urmat cursurile Colegiului Național „Sfântul Sava” și a absolvit Facultățile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) și Istorie (1998) ale Universității din București, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) și Colegiul Național de Apărare din București (2000).
Este doctor în științe juridice, specializare în drept, cu distincția « Summa cum laude », cu teza „Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional” (2003). De asemenea, a finalizat programul de cercetare post-doctorală în domeniile Dreptul Internațional al Protecției Minorităților, Drept Internațional Umanitar, Dreptul Refugiaților și Drept Penal, cu tema „Evoluții în relația dintre stat și individ în domeniul dreptului internațional al protecției minorităților și al protecției internaționale a persoanelor aparținând minorităților naționale” (2011).
Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde a predat sau predă Drept Internațional Public, Drept Diplomatic și Consular, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale, Dreptul Internațional al Protecției Minorităților. A debutat în activitatea didactică în anul 1998.
A mai predat cursuri de Drept Internațional Public și Dreptul Tratatelor și în cadrul altor instituții academice cum ar fi Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român și Școala Națională de Studii Politice și Administrative. De asemenea, din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București pentru predarea cursului de Jurisdicții Internaționale la programul de Master de Drept Internațional și European. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universității din Hamburg, în cadrul mobilității ERASMUS Teaching Staff.
Distincții
În 2002 a primit din partea Ministerului Afacerilor Externe „Diploma de merit pentru contribuție de excepție la activitatea diplomatică a României”.
De asemenea, a fost decorat și cu:
- Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002),
- Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007),
- Ordinul Național Steaua României (2009) în grad de Cavaler,
- Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009),
- Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2013),
- Medalia de Aur a Forțelor Armate Poloneze (2013),
- Legiunea de Onoare a Republicii Franceze în grad de Cavaler (2016),
- Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer (2018),
- Crucea de Comandor cu Stea a Ordinului de Merit al Republicii Polone (2019).