Current track

Title

Artist


Blagoveștenia în Bucovina

#Postat de on martie 25, 2019

În Bucovina, Blogoveștenia este o sarbatoare tot atât de mare precum Paștile, deoarece dacă n-ar fi Buna Vestire, n-ar fi nici Paștile.
Cât de mare sărbătoare e Buna Vestire și cât de mare e păcatul celui ce lucreaza în decursul ei, se poate cunoaste potrivit țăranului român, din împrejurări ca acestea: „dacă macină cineva în ziua aceasta, și din făina macinată face mămăligă, și mămăliga aceasta o aruncă apoi în apă, peștii nu o mănâncă; dacă ia faină de aceasta și o presară pe un pom, pomul respectiv nu face poame anul acela.” Ne spune etnologul sucevean,Simion Florea Marian.
Buna Vestire se ține cu cea mai mare sfințenie mai ales de către femei, pentru că vestea cea îmbucurătoare, a fost adusă de Arhanghelul Gavriil, Fecioarei Maria.

Unele femei din Bucovina fac în dimineața acestei zile foc în ogradă înaintea ușii și pun alături pâine, sare și apă ca să se încalzească, să mănânce și să bea apă, îngerii. Pâinea și sarea o dau mai apoi de pomană.

Tot în Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

Cei mai mulți români din Bucovina cred că începand cu Buna Vestire va fi mai cald și mai frumos, de aceea se urcă ciobanii în ziua aceasta pe stogul de fân și amenință cu toporul asupra iernii ca să fugă, că iarba-i inverzită și ei au acum unde paște oile lor.

Buna Vestire este o sărbătoare creştină care se celebrează pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

 

Iulian Iustin Melinte, Rădăuți


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *