Biologii declanșează alarma: daune cerebrale cauzate chiar de cantități mici de plastifianți
#Postat de Antoniu Lovin on iunie 23, 2021
Plastifianții conținuți în multe obiecte de zi cu zi pot afecta funcțiile importante ale creierului la oameni. Biologii de la Universitatea din Bayreuth avertizează asupra acestui pericol într-un articol din Communications Biology. Studiul lor arată că chiar și cantități mici de plastifianți bisfenol A și bisfenol S perturbă transmisia semnalelor între celulele nervoase din creierul peștilor. Cercetătorii consideră că este foarte probabil că interferențe similare pot apărea și în creierul oamenilor adulți. Prin urmare, aceștia solicită dezvoltarea rapidă a plastifianților alternativi care nu prezintă un risc pentru sistemul nervos central.
Bifenolii sunt plastifianți care se găsesc într-un număr mare de produse din plastic la nivel mondial – de exemplu, în ambalajele pentru alimente, veselă din plastic, sticle de băut, jucării, umpluturi pentru dinți și manechinele pentru bebeluși. În ultimii ani, numeroase riscuri pentru sănătate au fost deja asociate cu acestea, în special cu bisfenol A (BPA). Echipa de cercetare Bayreuth condusă de dr. Peter Machnik la grupul de cercetare Fiziologie animală (condusă de prof. Dr. Stefan Schuster) a investigat acum pentru prima dată efectele plastifianților asupra transmiterii semnalului între celulele nervoase din creierul adult. Studiul acoperă nu numai BPA, ci și bisfenolul S (BPS), care este adesea considerat mai puțin dăunător sănătății. Constatările lor: Ambii plastifianți afectează comunicarea între celulele nervoase ale creierului. Efectele nocive asupra creierului afectează în principal echilibrul delicat dintre diferite funcții neuronale.

Dr. Peter Machnik
În timp ce unele celule ale creierului transmit semnale care declanșează o stare de excitație în celulele din aval, alte celule ale creierului au funcția de a inhiba celulele din aval. Cu toate acestea, coordonarea atât a excitației, cât și a inhibării este esențială pentru un sistem nervos central intact. „Este bine cunoscut faptul că numeroase tulburări ale sistemului nervos al vertebratelor sunt declanșate de faptul că semnalele de excitare și semnalele inhibitoare nu sunt sau sunt coordonate inadecvat. Deci, este cu atât mai alarmant faptul că plastifianții BPA și BPS afectează semnificativ exact această coordonare ”, explică dr. Peter Machnik, autorul principal al studiului. „Am fost surprinși de câte funcții vitale ale creierului la pești sunt afectate de plastifianții utilizați în numeroase industrii. Această pagubă, așa cum am putut arăta, nu apare imediat. Cu toate acestea, atunci când celulele creierului sunt expuse la cantități mici de BPA sau BPS timp de o lună, daunele sunt inconfundabile ”, spune Elisabeth Schirmer, doctorandă din Bayreuth și prima autoră a studiului. Se pare că plastifianții influențează potențialul de acțiune al celulelor creierului. Acestea modifică transmisia chimică și electrică a semnalelor prin sinapse. În plus, acestea perturbă circuitele importante pentru percepția și procesarea stimulilor acustici și vizuali.
Descoperirea pagubelor cauzate de plastifianți a venit din studii detaliate asupra peștelui auriu viu. Accentul a fost pus pe cele mai mari două celule nervoase din creierul peștilor, celulele Mauthner. Ele integrează toți stimulii senzoriali, care trebuie să fie prelucrați rapid și într-o manieră precis coordonată atunci când prădătorii se apropie. În acest caz, celulele Mauthner declanșează reacții de evadare salvatoare. Datorită acestei funcții, care este esențială pentru supraviețuire, acestea au devenit deosebit de robuste pe parcursul evoluției. Celulele Mauthner sunt capabile să îndepărteze într-o anumită măsură influențele dăunătoare sau să compenseze daunele ulterioare. Acest lucru face cu atât mai semnificativ faptul că plastifianții sunt capabili să provoace daune considerabile acestor celule. Constatarile obtinute prin studii pe creierul pestilor justifica aprecierea ca BPA si BPS pot deteriora grav creierul oamenilor adulti. În acest context, este esențial ca știința și industria să dezvolte noi plastifianți pentru a înlocui acești bisfenoli, fiind în același timp siguri pentru sănătatea umană ”, spune dr. Peter Machnik. Prof. dr. Stefan Schuster adaugă: „Eficiența tehnicilor de cercetare pe care le-am folosit în studiul nostru s-ar putea dovedi, în plus, un ajutor valoros în dezvoltarea de plastifianți alternativi. Acestea fac posibilă testarea rapidă și ieftină a modului în care o substanță în cauză afectează celulele creierului. ” Sursa: scitechdaily.com