Current track

Title

Artist


Benvenuto Cellini, sculptor, aurar și scriitor italian renascentist

#Postat de on noiembrie 3, 2024

Benvenuto Cellini (1 noiembrie 1500, Florența – 13 februarie 1571, Florența) a fost un sculptor, aurar și scriitor italian renascentist, recunoscut pentru contribuțiile sale în stilul manierist și pentru captivanta sa autobiografie, care oferă o privire vie asupra vieții și caracterului său. Datorită acestei lucrări, Cellini rămâne una dintre cele mai pitorești figuri ale Renașterii.

Deși tatăl său dorea să devină muzician, Cellini a urmat o carieră în metalurgie, devenind ucenic al aurarului Andrea di Sandro Marcone din Florența. După o altercație în 1516, a fost obligat să părăsească orașul și a lucrat o perioadă la Siena, revenind la Florența între 1517 și 1519. În 1523, fiind judecat și condamnat la moarte pentru o luptă, a fugit la Roma, unde a lucrat pentru episcopul de Salamanca și Papa Clement al VII-lea. În 1527, în timpul asediului Romei, Cellini a participat la apărarea orașului și a susținut că ar fi fost cel care l-a împușcat pe conetabilul de Bourbon și pe prințul de Orange.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Benvenuto_Cellini#/media/Fi%C8%99ier:Cellini,Benvenuto%C3%96NB.jpg

După asediu, a revenit la Florența, iar în 1528 s-a stabilit temporar la Mantua, unde a creat un sigiliu pentru cardinalul Gonzaga. În 1529, s-a întors la Roma, devenind „maestru de timbre” la Monetăria Papală și a creat un morse faimos pentru Clement al VII-lea. Deși multe dintre lucrările sale în metale prețioase au fost topite, două dintre medaliile sale realizate în 1534 au supraviețuit (Uffizi, Florența).

A fost acuzat de uciderea unui aurar rival, dar a fost grațiat de Papa Paul al III-lea. După ce a rănit un notar, Cellini a fugit la Florența, unde a creat o serie de monede pentru Alessandro de’ Medici. O scurtă vizită în Franța i-a prilejuit o întâlnire cu regele Francisc I, pentru care a realizat o medalie portret (1538, Bargello, Florența). În 1537, acuzat de delapidare, a fost închis la Roma, însă a fost eliberat datorită intervenției cardinalului d’Este din Ferrara. Invitat din nou în Franța de Francisc I, Cellini a finalizat o lucrare importantă de aurărie, o solniță, singura operă autentică a sa în metal prețios păstrată până azi (Kunsthistorisches Museum, Viena).

În 1545, Cellini s-a reîntors în Florența, fiind primit de Cosimo de’ Medici, care i-a comandat celebra sculptură din bronz Perseu, aflată și astăzi în Loggia dei Lanzi din Florența. A sculptat și un bust colosal al Marelui Duce al Toscanei și a realizat mai multe lucrări în marmură, printre care Apollo și Zambila și Narcis, expuse în Bargello, Florența. După finalizarea lui Perseu în 1554, Cellini a început să lucreze la un crucifix de marmură, destinat inițial mormântului său, aflat acum la Mănăstirea Regală din Escorial, Spania.

În 1563, a creat sigiliul Academiei din Florența, iar între 1558 și 1562 și-a dictat autobiografia, oferind o relatare directă și sinceră a experiențelor sale în curțile pontificale și regale.

Deși Cellini este renumit pentru operele sale, faima sa durabilă se datorează autobiografiei sale, publicată pentru prima dată în 1728 și tradusă în mai multe limbi. Această scriere, plină de detalii personale și întâmplări captivante, oferă o mărturie autentică a caracterului său și a epocii renascentiste.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/Benvenuto-Cellini-Italian-artist


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *