Current track

Title

Artist


Augustin Buzura, medic, prozator și eseist român contemporan

#Postat de on septembrie 22, 2024

Augustin Buzura (1938-2017) a urmat studii de medicină generală la Cluj, specializându-se în psihiatrie. În 1963, a debutat la București cu volumul de povestiri Capul Bunei Speranțe. Un an mai târziu, în 1964, a renunțat la cariera medicală și a devenit secretar de redacție la revista Tribuna. În 1967, a publicat al doilea volum de povestiri, De ce zboară vulturul, deschizând drumul unei opere literare ample.

Romanele sale Absenții (1970), Fețele tăcerii (1974), Orgolii (1977), Vocile nopții (1980), Refugii (1984) și Drumul cenușii (1992) au reușit să treacă de cenzura comunistă, aducându-i lui Buzura celebritatea și o largă apreciere din partea cititorilor. Romanul Recviem pentru nebuni și bestii (1999) oferă o radiografie a societății românești în tranziție, privită cu aceeași atenție necruțătoare.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Augustin_Buzura#/media/Fi%C8%99ier:Augustin_Buzura.jpg

Toate romanele sale au cunoscut numeroase ediții atât în România, cât și în străinătate, Buzura fiind recompensat cu multiple premii literare. De-a lungul carierei, a abordat și alte genuri literare, publicând eseuri (Bloc notes, 1981) și memorii (Tentația risipirii, 2003). În 2003, a lansat volumul Teroarea iluziei. Convorbiri cu Crisula Ștefănescu.

Augustin Buzura a avut, de asemenea, o contribuție importantă în domeniul publicisticii. Pe lângă colaborările sale cu revista Tribuna, a fost prezent în majoritatea revistelor literare din România și a fondat mai multe publicații sub egida Fundației Culturale Române, al cărei președinte a fost până în 2003. După ce a ocupat funcția de președinte al Institutului Cultural Român până în 2005, a relansat revista Cultura, pe care a condus-o ca redactor-șef și editorialist.

Buzura a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a devenit membru corespondent al Societății Sud-Est Europene (Südosteuropa Gesellschaft) și a fost ales membru al Academiei Române, al Academiei Braziliene de Litere și al Academiei Latinității. Pentru activitatea sa editorială din 2003, a primit Premiul Opera Omnia, acordat de Uniunea Scriitorilor din România.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Augustin_Buzura#/media/Fi%C8%99ier:Augustin_Buzura.jpg


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *