Current track

Title

Artist


Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963, în Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas

#Postat de on noiembrie 22, 2021

Atentatul s-a soldat cu decesul prin împușcare al lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Kennedy a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. (care a fost la rândul său rănit grav) și de soția acestuia.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Asasinarea_lui_John_F._Kennedy#/media/Fi%C8%99ier:JFK_limousine.png

Lee Oswald, presupus atentator

La scurt timp după atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat fiind bănuit ca făptaș. La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate.

Insuccesul cercetărilor

Împrejurările și cei care au organizat asasinatul președintelui american au rămas până azi neclarificate, deși mai multe investigații oficiale (cea mai cunoscută dintre aceste comisii de investigare a asasinatului fiind Comisia Warren) au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin. Cu toate acestea, numeroase sondaje de opinie indică că aproximativ 80% dintre americani nu cred varianta oficială. Ca atare, acest atentat este explicat de mai multe teorii sau ipoteze care nu au fost încă dovedite în mod concludent.

Nici până în prezent nu s-a aflat integral ce s-a întâmplat în acea zi și cine a pus la cale asasinatul, moartea celui de-al 35-lea președinte american devenind subiectul a numeroase scenarii și teorii conspirative. Ce s-a întâmplat în limuzina albastra a președintelui este, însă, cunoscut în toată lumea.

Asasinatul

Kennedy și soția lui, Jacqueline, traversau cu limuzina centrul orașului Dallas împreună cu guvernatorul statului Texas și soția acestuia. Pe marginea străzilor mulțimea prezentă îl aclama pe președinte. Cu doar câteva momente înainte de tragedie, soția guvernatorului îi spunea lui Kennedy, cât de mult îl iubesc oamenii din Dallas.

Apoi, la 12.30, s-au auzit trei focuri de armă. Primul și-a ratat ținta, toată lumea crezând ca sunetul a fost provocat de o petardă. Al doilea l-a nimerit pe președinte în spate și a ieșit prin gât, după care l-a lovit și pe guvernator. Următoarea lovitură a fost cea fatală, Kennedy fiind împușcat în cap.

J.F. Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar loviturile erau prea grave și el a fost declarat mort o jumătate de oră mai târziu.

Presupusul asasin, Lee Harvey Oswald, a fost prins imediat, în mai puțin de o oră și jumătate de la comiterea crimei și a rămas autorul oficial. Ancheta ulterioară a confirmat că el era vinovat de moartea președintelui, dar adevărul nu s-a aflat niciodată deoarece a fost ucis două zile mai târziu și nu a apucat să le spună anchetatorilor ce s-a întâmplat. În după-amiaza zilei de 22 noiembrie 1963, școlile s-au închis și și-au trimis elevii acasă, iar 54% din americani și-au întrerupt activitatea obișnuită. Potrivit datelor de atunci, în zilele care au urmat, starea multor americani s-a caracterizat prin lipsa poftei de mâncare, probleme cu somnul, amețeala, nervozitate și chiar furie.

Relatare în televiziunea americană

Din momentul morții lui, toate televiziunile importante din SUA și-au întrerupt programul obișnuit și au transmis numai știri timp de 70 de ore, fiind cea mai lungă transmisiune de acest fel până la atacurile din 11 septembrie 2001.

AR 8255-3K 25 November 1963 Funeral Services for President Kennedy. Honor Guard prepares to fold flag. Arlington, Virginia, Arlington National Cemetery. Photograph by Abbie Rowe, National Park Service, in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

Așezarea steagului american peste sicriul lui JFK, 25 noiembrie 1963

sicriul lui JFK la Casa Albă

familia lui JFK în ziua funerariilor sale

Jack Ruby

Pe 24 noiembrie 1963, Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte de striptease, l-a ucis pe Oswald, în timp ce acesta se afla în arestul poliției. Evenimentul a produs un nou val de speculații. Cum a reușit el să depășească măsurile de securitate din jurul lui Oswald? Pentru ca Oswald să nu divulge dovezi incriminatorii la adresa unor personalități ale establishmentului în timpul procesului? Și cum rămâne cu legăturile lui Oswald cu lumea crimei organizate? Ruby a jurat că acționase singur pentru a răzbuna crima, însă mulți nu l-au crezut, nici după moartea sa din 1967, în urma unui atac cerebral.

Colina înverzită

Au început să circule zvonuri legate de asasinarea lui Kennedy, până în 1976, când dovezile au fost reexaminate de o comisie speciala a Camerei. Comisia a stabilit că au existat 2 trăgători și că fuseseră 4 gloanțe (concluzie bazată pe înregistrările acustice ale focurilor de armă). Trei ar fi fost trase de Oswald, și unul singur de un trăgător necunoscut ce se ascunsese într-o zonă învecinată, „Colina înverzită”.

Diverse neclarități

După asasinat, multe indicii vitale s-au pierdut:

  • limuzina cu care se deplasase președintele a fost imediat spălată meticulos după asasinat, în loc să fie supusă investigaților criminalistice
  • cadavrul lui Kennedy trebuia examinat de către personalul medical legist local, din Texas, însă a fost dus la Washington
  • zona Dealey Plaza trebuia izolată de poliție
  • locul de munca a lui Oswald, depozitul de manuale școlare al statului Texas trebuia sigilat
  • pălăria și butonii de la cămașa lui Connaly când a fost împușcat lipsesc
  • fotografiile autopsiei lui Kennedy au dispărut.

Aceste aspecte pot fi puse pe seama incompetenței oficialităților, și de aceea au apărut o multitudine de teorii ale conspirației.

Context politic

Una dintre cele mai convingătoare teorii ale asasinării lui Kennedy este legată de rolul politic. În aceea perioadă, Războiul Rece menținea un armistițiu fragil între SUA și URSS, fiind un rol important în păstrarea status quo-ului în prevenirea războiului nuclear. În unele cercuri, Kennedy era considerat o persoană nesigură, tânăr, idealist, pe care nu se putea pune bază pe menținerea unei poziții ferme a SUA în fața agresiunii sovietice. În urma Crizei Rachetelor, după negocierile dure dintre el și Nikita Hrusciov, Kennedy începuse să plângă arătându-și latura sensibilă și cât de slab părea în fața conducătorului sovietic. Politica externă a SUA s-a dovedit dezastruoasă – consta în escaladarea implicării anticomuniste a Americii în Vietnam. Kennedy dăduse dovadă că dorește să se retragă din conflict prin rechemarea trupelor din Vietnam. Kennedy începea să fie perceput ca o pierdere programată în cadrul establishmentului politic.

Kennedy și afecțiunile sale medicale

John Kennedy a fost poate un președinte idealist, prea ferm, sensibil, dar nu ar fi fost niciodată o persoană sănătoasă. Astfel în copilărie suferise de pojar, tuse convulsivă, varicelă. În adolescență a fost suferind de apendicită, gălbinare și debutul unui astm bronșic, din 1936, în urma unui accident la fotbal, suferea de o fractură de vertebră dorsală, dureri de spate permanente în viața lui, apoi a fost rănit în război și bolnav de malarie, iar în 1948, primește diagnosticul unei boli care avea să-l macine tot restul vieții, boala Addison. Avea parte de următoarele simptome: depresie, negativism, piele pigmentată bronzat în toate pozele lui JFK, dorința de-a mânca sărat, oboseală, slăbiciune. Tratamentul bolii e desigur însuși medicamentul cortizol care tocmai fusese descoperit la începutul anilor 1950. Ca orice medicament bun care se respectă are el însuși o întreagă cohortă de efecte adverse:

  • reține apa producând umflare pielii mai ales la față.
  • favorizează infecțiile.
  • slăbește oasele (risc de fracturi)
  • dă halucinații (era denumit „opiumul bogaților”).

După cum relatează Janett Travell, doctorul său personal, a recurs la injecții cu amfetamină pe care i le administra doctorul Max Jacobson. Această substanță are efect de doping, fiind contraindicată. Pentru comportarea sa contrară eticii medicale, doctorului Jacobson i s-a retras dreptul de liberă practică. Se spune că după ce lua acest medicament, Kennedy se simțea în formă timp de 6 ore, asta explică și fermitatea și modul în care a prevenit războiul nuclear în negocierile cu Hrușciov. Consilierii de la Casa Albă și toți apropiații săi erau obligați să țină secretul că Kennedy ar fi avut această boală. Suferința fizică a lui JFK a avut cu siguranță repercusiuni asupra vieții sale profesionale, cu toate că el nu a arătat-o niciodată. Fără îndoială că nu ar mai fi putut să se țină bine în continuare, în situația sa. În ziua asasinatului, imaginile sugerează că ar fi purtat corset, ceea ce l-a împiedicat să se aplece după ce a primit primul glonț în piept, pentru a-l evita pe al doilea, care i-a fost fatal.

O lovitură dată de rivali-Suspecți

  • Lyndon B .Johnnson

-părea să fie de încredere, era în vârstă, mai pragmatic și aparent impenetrabil la curentele liberale care circulau în SUA în anii 1960. -când a preluat funcția, Johnson a trimis trupele înapoi în Vietnam și a intensificat propaganda anticomunistă -schimbarea rapidă a politicii externe și interne a confirmat că în spatele lui Kennedy se afla estabilishmentul politic. -Oswald, un pro-comunist (care fusese în URSS și îl susținea pe Castro) ar fi fost angajat de Johnson ca să–l asasineze pe Kennedy, ca să preia funcția apoi -înainte de a fi asasinat, Kennedy dorea schimbarea din funcția de vicepreședinte a lui Johnson -Johnson era implicat în 4 anchete, toate au fost anulate în momentul în care a devenit președinte

  • Mafia

-JFK luase măsuri drastice împotriva crimei organizate și importanți șefi ai mafiei au fost cercetați penal pentru activități ilegale (jocurile de noroc, traficul de droguri, impunerea taxelor de protecție și patronarea constituției) -Jack Ruby care l-a împușcat pe Oswald lucrase pentru Al Capone în tinerețe -Oswald s-a angajat să-l asasineze pe președinte, ca să pară fapta unui comunist

  • CIA

-Kennedy a înfuriat agenția refuzând să sprijine invadarea Cubei prin Golful Porcilor -Kennedy l-a demis pe directorul CIA, Allan Dulles -CIA ar fi colaborat cu Mafia ca să-l asasineze pe președinte. Scopul: înlăturarea lui Castro, CIA dorea să scape de vecinul comunist, iar Mafia să recâștige controlul asupra crimei organizate din Cuba

  • FBI

-între șeful FBI, J.Edgar Hoover, și Kennedy existau conflicte, iar Hoover era bun prieten cu Johnson -Hoover se apropia de vârsta pensionării și știa că Kennedy avea să-l elibereze, iar Johnson l-ar fi păstrat -după asasinare, Johnson l-a numit pe Hoover șef FBI pe viață

  • Petroliștii

-marii baroni doreau moartea lui Kennedy, deoarece modificase legea impozitării veniturilor din afacerile cu petrol, schimbări care îi făceau să piardă sume uriașe

  • Federal Reserve

-oficialitățile băncii centrale erau îngrijorate de planurile președintelui de a pune capăt contrafacerii banilor sprijinind emisiunile monetare prin metale prețioase

  • Castro

-după conflicte și Criza Rachetelor, dictatorul cubanez, Fidel Castro, care de multe ori scăpase de un număr mare de asasinate, organizate de FBI și CIA, s-a răzbunat pe președinte angajând-ul pe Oswald să-l asasineze pe președinte

  • Ngo Dinh Diem

-adepții președintelui sud-vietnamez i-au răzbunat moartea datorită loviturii de stat pe care au dat-o americanii

  • URSS

-Kennedy ar fi fost o marionetă a URSS, chiar marionetă a lui Nikita Hrușciov, iar după ce s-a întors împotriva lui, l-ar fi angajat pe Oswald să-l asasineze

  • Jacqueline Kennedy

-pentru că i-a fost infidel de mai multe ori, soția ar fi pus la cale asasinatul, după ce aflase că soțul ei, Kennedy ar fi avut-o ca amantă pe Marilyn Monroe

Există numeroase teorii că Kennedy și-ar fi regizat moartea, fiind necesară o schimbare de cadavre la autopsie. Alții spun că de fapt, Kennedy nici nu ar fi fost împușcat, ci a murit din cauze naturale: capul i-a explodat datorită unei masive tensiuni craniene. Potrivit doctorului Musashi, Kennedy ar fi consumat înainte mâncare cu sos de soia și sos de rață. Nivelurile foarte ridicate de glutamat de monosodiu, combinate cu stresul avut de președinte în ceea ce privește „criza rachetelor din Cuba“, au făcut ca presiunea sistolică de la nivelul capului lui Kennedy să fie foarte mare, suficientă pentru a-l face „să explodeze“. Niște pachete nedesfăcute de sos de rață și sos de soia au fost îndepărtate imediat din avionul prezidențial Air Force One imediat după asasinarea președintelui. Există încă o teorie interesantă cu totul depășită de realitate, că în cel de-al doilea război mondial, Kennedy a fost atacat de un luptător japonez, angajat de șeful mafiei, Sam Giancana. Când a fost rănit, i-ar fi introdus un proiectil. Acest proiectil ar fi fost explodat de organizația Ku Klux Klan la 22 noiembrie 1963, astfel că Kennedy a murit. Rossamer a mai afirmat: „De ce s-a așteptat atâta timp cu proiectilele ultrasecrete, habar n-am“.

În orice caz, în ziua în care a murit, sute de soldați se întorceau din Vietnam la ordinele sale exprese. Dacă ar fi continuat retragerea completă, publicul american și cel vietnamez ar fi fost cruțate de cel mai înfricoșător război al istoriei postbelice. De aceea, moartea lui Kennedy reprezintă o tragedie. Nu numai el a fost asasinat, ci și fratele său, Robert Kennedy care candida la prezidențiale. Avea aceleași obiective ca fratele său și era susținut de Partidul Democrat și de un public foarte mare care îl iubea. A fost din păcate împușcat de către un sirian fanatic (care părea hipnotizat de Mafie) pe data de 5 iunie 1968. Cu câțiva ani înainte, avusese un dezacord public cu președintele Johnson, în privința Războiului din Vietnam. Tot în același an fusese asasinat Martin Luther King JR. Cert este că nu vom afla exact cine și cum l-a asasinat pe președintele JFK, asta pentru că indiciile vitale s-au pierdut fie în mod greșit, fie intenționat. Misterul se va adânci din ce în ce mai mult, și posibil, va rămâne cel mai nedezlegat mister din istoria modernă, asta dacă guvernul american nu va recunoaște ce s-a întâmplat în realitate. Nu cu mult înainte să fie asasinat de Jack Ruby, Oswald spusese către polițiști: ‘’NU SUNT DECÂT UN ȚAP ISPĂȘITOR!’’

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Asasinarea_lui_John_F._Kennedy


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *