Current track

Title

Artist


Arthur Holly Compton, fizician american

#Postat de on martie 15, 2025

Arthur Holly Compton (10 septembrie 1892 – 15 martie 1962) a fost un fizician american premiat cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1927, în urma descoperirii sale din 1923 a efectului Compton, care a demonstrat natura particulelor radiațiilor electromagnetice.

Această descoperire a fost revoluționară pentru acea perioadă, având în vedere că natura undelor luminii fusese deja bine dovedită, dar ideea că lumina ar putea avea atât proprietăți de undă, cât și de particulă, a fost mult mai greu de acceptat. Pe lângă această realizare importantă, Compton este cunoscut și pentru conducerea Laboratorului Metalurgic de la Universitatea din Chicago în timpul Proiectului Manhattan, precum și pentru rolul său ca cancelar al Universității Washington din St. Louis între 1945 și 1953.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Arthur_Compton#/media/Fi%C8%99ier:Arthur_Compton.jpg

Prima sa lucrare importantă, X-Rays and Electrons, a fost publicată în 1926 și în aceasta Compton a explicat cum pot fi calculate densitățile materialelor prin analizarea tiparelor de difracție a razelor X. Ulterior, împreună cu Samuel K. Allison, a revizuit lucrarea și a publicat X-rays in Theory and Experiment (1935), o lucrare care a rămas un ghid fundamental pentru cercetătorii din domeniu timp de decenii.

Observatorul Compton Gamma Ray

Compton a primit numeroase premii și distincții pe parcursul vieții sale, inclusiv Premiul Nobel pentru Fizică în 1927, Medalia de Aur Matteucci în 1930, Medalia Hughes a Royal Society și Medalia Franklin a Institutului Franklin în 1940. Mai multe locații și distincții poartă numele său, precum Craterul Compton de pe Lună, care este co-numit și în cinstea fratelui său, Karl Compton. De asemenea, clădirea de cercetare fizică de la Universitatea Washington din St. Louis și o bursă importantă a universității pentru studenții din domeniile matematicii, fizicii și științelor planetare îi poartă numele.

Compton a mai lăsat o amprentă asupra campusului Universității Washington cu invenția sa „cocoașă Holly”, o versiune mai blândă și mai largă a vitezei, prezentă pe multe drumuri din campus. Universitatea din Chicago i-a dedicat Casa Arthur H. Compton în memoria realizărilor sale, iar Compton este acum recunoscut ca un reper istoric național.

De asemenea, el este comemorat pe Walk of Fame din St. Louis și, în onoarea sa, NASA a numit Observatorul Compton Gamma Ray. Efectul Compton rămâne esențial în studiul fizicii moderne.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *