Arthur Harden, chimist britanic
#Postat de Carmen Vintu on octombrie 12, 2024
Sir Arthur Harden (născut la 12 octombrie 1865, Manchester, Anglia – decedat la 17 iunie 1940, Bourne, Buckinghamshire) a fost un biochimist englez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1929, pe care l-a împărțit cu Hans von Euler-Chelpin pentru contribuțiile lor la cercetările privind fermentația zahărului și acțiunea enzimatică implicată în acest proces.
După ce a studiat la Manchester și Erlangen, Germania, Harden a devenit lector-demonstrator la Universitatea din Manchester (1888–1897). Ulterior, a preluat conducerea laboratorului de chimie și apă la Institutul Jenner de Medicină Preventivă, iar între 1907 și 1930 a condus departamentul de biochimie. În 1912, a fost numit profesor de biochimie la Universitatea din Londra.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/
Cercetările sale, care s-au întins pe mai bine de 20 de ani, au avansat semnificativ înțelegerea proceselor metabolice intermediare la toate formele de viață. A fost, de asemenea, un pionier în studiile privind enzimele bacteriene și metabolismul. A publicat Alcoholic Fermentation (1911), a fost coautor, alături de H.E. Roscoe, al lucrării A New View of the Origin of Dalton’s Atomic Theory (1896) și a fost coeditor al The Biochemical Journal (1913–1937). În 1936, i-a fost conferit titlul de cavaler.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/
Alte articole: https://jurnalfm.ro/gabriel-andronache/